Сумський бабський батальйон – надійний тил

Чим жив волонтерський центр від 24 лютого, як долали труднощі та хто допомагав тримати тил, розповіла Данкору одна з волонтерок ГО "СББ-Тил" Жанна.

«Сумський бабський батальйон-Тил» розпочав свою діяльність у 2014 році силами трьох людей. Шукали однодумців. На той час ще не було точного бачення, що саме будуть робити волонтери. Вирішили допомагати тим, чого найбільше потребували захисники. Як з’ясувалося – потрібно було все: маскувальні сітки, одежа, взуття, амуніція, каремати тощо. Те саме необхідно військовим і зараз. Тільки тепер потреби в значно більших об’ємах.

Напрямки

Для багатьох бабський батальйон асоціюється з маскувальними сітками. За 8 років волонтери їх сплели стільки, що за їх словами, площа сіток може скласти площу України. У цій справі дівчата вже професіонали – вони знають усі тонкощі цієї справи. Які кольори в якому регіоні України і в який сезон будуть затребувані – цей досвід набувався від 2014 року.

Для того, щоб сітка стала дійсно маскувальною треба дотримуватись не тільки відтінків, але й певної асиметрії. Вироби тестувалися військовими і було неодноразово підтверджено їхню якість у справі – саме такі сітки роблять наших захисників непомітними для ворога, тож рятують військовим життя. Кожен місяць волонтерський центр віддає військовим близько 1700 кв. м. готових маскувальних сіток.

Ремонт та підгонка форми військовим, ремонт розгрузок –з такими потребами також звертаються до організації. Волонтери шиють розгрузки, підсумки під гранати та під аптечки, в обмеженій кількості виготовляють військову форму.

Розгрузки дівчата розробляли разом із військовими. Тобто хлопці, керуючись своїм досвідом, розповідали що їм потрібно для зручного користування, а швачки втілювали це в життя. У постійному контакті з захисниками дівчата удосконалювали амуніцію. Майстрині батальйону шиють палантини для снайперів, маскувальні костюми. Завдяки наполегливій праці дівчат, кікімори мають вагу лише 0,5 кг. Як зізналися волонтерки, мабуть, вже все шили, окрім взуття.

Відразу після 24 лютого було актуальним пошиття прапорів – на залишку у волонтерів була потрібна тканина. Купити прапори на той час було неможливо. А потреба на них була величезна – на початок вторгнення на жодному з блокпостів не було державного прапору.

Для військових, які лікуються у шпиталях шиють спідню білизну. Цією роботою займалися і в центрі, а також дівчата, що приєдналися до СББ після 24 лютого, брали роботу додому.

Окрім цього, волонтери центру відправляють захисникам багато інших, необхідних речей – побутового, медичного, військового призначення тощо.

Для себе СББ поставили за мету - убезпечити захисників, зробити їх перебування на лінії зіткнення найбільш комфортним.

Та після вторгнення рашистів 24 лютого волонтерський центр надавав допомогу і цивільним.

Волонтерство під окупацією

В перші години після вторгнення дуже бентежили думки, що волонтерів СББ тільки 5-7 чоловік. Цього явно було недостатньо для вирішення тих проблем, що принесла навала рашистів.

24 лютого пройшов як уві сні – важко було зрозуміти, що учора було мирне життя, а сьогодні – війна. Перше питання, яке постало – як годувати захисників міста.

«Ми під кулями відвозили їжу захисникам в артучилище. Саме тоді, коли там точилися запеклі бої».

25 лютого до волонтерського центру почали сходитися містяни з питанням: «Що робити, як допомогти?». Люди зносили речі, звозили медикаменти – ящиками, мішками. Хтось доставляв до центру готову їжу, далі це завантажувалося до машин і відвозилося за певними маршрутами. Сумський бабський батальйон став координаційним штабом.

Дівчата з СББ згадують, що під час окупації Сумщини волонтерський центр був схожий на біржу праці. У березні до волонтерів бабського батальйону приєдналося близько 400 людей. Дівчата з СББ швидко координували людей, аби задовольнити потреби захисників та цивільних.

«Надійшло прохання – потрібні мішки, рити окопи. Виходимо до людей і оголошуємо завдання. Хлопці, дівчата, хто? Збір там-то. Надходить наступне прохання від захисників міста. Виходимо до людей – дівчата, хлопці, потрібний маніпулятор та ГАЗель ставити блоки на пости. Відразу знаходили варіанти вирішення. Щоранку люди збиралися у волонтерському центрі, аби отримати завдання. І так кожного дня. Люди дуже згуртувалися і готові були до вирішення будь-яких викликів».

На той момент доводилось оперативно вирішувати велику кількість різнопланових питань: у підвалі пологового будинку мерзнуть породіллі з дітьми, нагодувати захисників, треба рити окопи, насипати піском мішки, ладнати блокпости, завантажити-розвантажити-відправити. І це не повний перелік питань, які вирішували волонтери  СББ Тил у найскладніші для Сумщини дні.

Тільки давали людям у чат і у волонтерському центрі заклик, щодо певної потреби – і протягом кількох годин чи хвилин питання закривалось. Дрон, матраци, їжа, каструлі, цвяхи, лінолеум – для наших людей не було нездійсненних задач.

«Був момент, коли терміново потрібно було відправити військовим каремати, спальні мішки і ще багато чого за списком. А у нас на той час нічого немає. Я прийшла додому, написала у мережу пост відчаю. Та розуміла, що навряд вирішимо. Я ще не встигла повернутися до центру, а люди вже несли потрібні речі. На ранок вже все було зібране. Ми думали, що нові люди, які готові надавати допомогу, вже закінчились. Але в потрібний час з’являлися потрібні люди. Такі моменти дуже мотивують».

Хто допомагає волонтерам

Представники малого бізнесу, пересічні громадяни готові були поділитися усім – до волонтерського центру привозили, несли в руках те, чим були багаті, чим можна було допомогти, аби наблизити перемогу. Таких людей було дуже багато.

«Про вчинки людей можна вічно розповідати. Дуже вразили місцеві приватні підприємці: несли пледи, пухові ковдри, подушки. Нові, в пакуванні. Зносили зі своїх магазинів. Привозили у рулонах мереживо для сіток. Ми плакали, коли приймали речі від таких людей. Війна показала, на які вчинки готові наші люди».

Під час активних бойових дій на території Сумщини велика допомога волонтерам СББ була саме від малого бізнесу. З перших днів окупації з бабським батальйоном було «Рідне місто», заклад опікувався харчуванням захисників на блокпостах. Приватна клініка з Сум надала вагому і на той час дуже потрібну допомогу. Надходила допомога на значну суму від фармацевтичної компанії.

У закритті певних потреб долучалися і сумські військові, які відгукнулися на заклик дівчат про необхідність допомоги. Для наших захисників на передову від побратимів відвантажили дизельний генератор, 250 банок тушонки, спальні мішки та багато іншого.

Наразі сумським волонтерам допомагають колеги з Трускавця, які щомісяця відправляють гуманітарний вантаж для СББ Тил.

Велика допомога йшла від звичайних громадян, які перераховували власні кошти на рахунки ГО.

Фінансові надходження для волонтерів вкрай важливі, адже зазвичай від 20 до 30 тисяч гривень на місяць може забрати тільки основа під маскувальні сітки. Але є й інші потреби. Тканини, фурнітуру тощо закуповують за зібрані кошти. Готові вироби віддаються військовим безкоштовно.

Творчі проєкти волонтерів

СББ Тил – це не тільки допомога захисникам. Незважаючи на велику завантаженість у волонтерському центрі, дівчата знаходять час на творчі проєкти. Та вони також мають патріотичне забарвлення.

Незабаром для сумчан презентують виставку «Барви свободи. Сумщина». Наразі йде підготовка експонатів. Ознайомитися з нею можна буде в бібліотеці-філії № 17 (вул. Горького, 23/1). Пізніше експозиція відправиться до Польщі. Під почесним патронатом Генерального консула України в Люблін Артема Валаха «Барви свободи. Сумщина» покажуть в місті-побратимі. 

Допомогти може кожен

У волонтерському центрі робота не припиняється. Наразі волонтери вже виконують замовлення на зимові маскуванні сітки. А значить потрібні кошти та робочі руки. І хоча для Сумщини активна фаза бойових дій позаду, для волонтерів СББ Тил ще дуже багато роботи.

«Було дуже складно. Напружено. Нервово. Ми кілька місяців були без вихідних. Але ми не мали права зрадити тих, хто розраховував на нашу допомогу. Ми не плануємо зупинятися. Тільки перемога може нас зупинити».

Підтримати прифронтових військових та волонтерську діяльність можна за допомогою рахунку або картки волонтера за посиланням:

•ГО «СББ-ТИЛ»

Код за ЄДРПОУ 44721085

р/р UA983071230000026000011078879

в ПАТ «Банк Восток», МФО 307123

https://send.monobank.ua/jar/2nmkt7adMg

view counter

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.