Наслідки масової загибелі дельфінів у Чорному морі

Поки що не можна сказати напевне, чому гинуть морські ссавці, але якщо причиною дійсно є військові дії, то наслідки і для самих дельфінів, і для екології моря в цілому можуть бути дуже небезпечними.

Про це розповів провідний науковий співробітник Інституту зоології імені Шмальгаузена Павло Гольдін в інтерв’ю науково-популярному виданню Kunsht.

За його словами, у Чорному морі масово гинуть два види дельфінів — білобочка та морська свиня. Представники третього виду — афаліни — майже не гинуть. Незвичним вчений називає і те, що на берег викидає не тільки мертвих або конаючих тварин, як це трапляється зазвичай, але живих і цілком активних. Більш того, інколи вони навіть не виглядають хворими. Наприклад, в Одесі були два випадки, коли люди допомагали дельфіну, що плавав біля самого берега, і за день йому стало краще й він відплив назад у море.

Викиди тварин на берег почалися у березні біля північно-західного узбережжя Туреччини. У квітні з’явилися повідомлення про масову загибель дельфінів у Болгарії, у травні — у Румунії, Україні та на території окупованого Криму.

Пік цих подій припав десь на кінець травня – початок червня. І з кінця червня випадків поменшало. Невеликий спалах ми ще бачимо в останніх числах серпня, та зараз кількість випадків зменшується. Тобто можна припустити, що цей епізод масової загибелі майже скінчився, – говорить Гольдін.

Скільки всього тварин загинуло — поки невідомо. За попередніми підрахунками, по всіх чорноморських країнах зафіксовано близько 700 випадків, задокументованих на фото чи відео. Але це не остаточне число. Тим більше, що більшість тварин, які гинуть у морі, на берег не викидає.

Під час розтинів загиблих дельфінів вчені виявили незвичні прояви різних ненормальних станів, таких як крововиливи, анемія, прояви виснаження. З цим треба працювати. Втім, робити висновки про причини загибелі тварин ще зарано.

Ми взяли понад сто зразків різних тканин для аналізу. І тепер ще деякий час триватимуть лабораторні дослідження в різних країнах. Опісля можна буде скласти докупи всі дані щодо часу, місця загибелі дельфінів, їхньої поведінки, результати розтинів – усього того, що ми побачили, сфотографували, зафіксували, описали – і тоді ми зможемо сказати, що стало причиною або найбільш імовірною причиною цих подій. Допоки це все не зроблено, кожен, хто каже, що знає причину, помиляється або свідомо бреше, – розповів Гольдін.

Однак, дуже примітно, що спалахи загибелі дельфінів щоразу відбуваються одночасно з інтенсифікацією росіянами бойових дій на Чорному морі. Тому вчені припускають, що причиною може бути акустичний вплив — від дії радарів, вибухів та двигунів авіації. Якщо це дійсно так — наслідки можуть бути довготривалими. Ті тварини, що зазнали такого впливу, можуть загинути не одразу, але за декілька років. Крім того, це вплине на якість їхнього життя — наприклад, ефективність полювання та розмноження.

Це як масова контузія людей, наприклад. Зараз про вплив на людей: десь вибухнуло, а в нас травми – акустичні, психологічні – залишатимуться на роки. Так само у дельфінів, – пояснив Павло Гольдін.

Зоолог також відзначив, що в екосистемі Чорного моря дельфіни перебувають на вершині харчової мережі, відіграваючи у ній стабілізаційну роль. Радикальне зменшення їхньої популяції призведе до того, що сама екосистема може розсипатися.

Якщо ви прибираєте з верхівок харчових мереж кінцевих хижаків, то вся мережа розпадається на складові. Вона збіднюється, втрачає ланку за ланкою, зв’язок за зв’язком, і вся система спрощується, втрачає багато компонентів, – наголосив вчений.

Джерело: usionline.com

view counter

По тематике

Майже 1000 дельфінів загинули у Чорному морі з початку вторгнення росії
21.08.2023 14:38

Майже 1000 дельфінів загинули у Чорному морі з початку вторгнення росії

Від початку повномасштабного вторгнення у Чорному морі загинуло майже 1000 дельфінів. Скільки загиблих дельфінів дрейфує у морі, достеменно не відомо....

Війна в Україні спричинила масову загибель дельфінів
02.06.2022 12:40

Війна в Україні спричинила масову загибель дельфінів

Від початку війни в Україні у Чорному морі загинули кілька тисяч дельфінів....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.