На Сумщині від початку року на аукціонах продали державного майна на понад 30 млн грн

Попри військові ризики, бізнес цікавиться державним майном на Сумщині, що виставляють на приватизацію.

Про це повідомили під час брифінгу представники Управління забезпечення реалізації повноважень у Сумській області Регіонального відділення Фонду державного майна по Полтавській та Сумській областях заступник начальника регіонального відділення - начальник Управління Світлана Петрова та заступник начальника Управління – начальник відділу приватизації та управління корпоративними правами держави Наталія Білоброва. 

Приватизація - можливість поповнення державного бюджету

В Єдиному реєстрі об’єктів державної власності, розпорядником якого є Фонд державного майна України, внесена інформація про об’єкти, що належать державі. Є нерухомість, яка не використовується у виробничій діяльності підприємства, і яка не передана в оренду. Дані об’єкти підлягають приватизації, тобто продажу на аукціонах.

Інформація про об’єкти розміщується в електронній торговій системі Прозорро. Наразі торги проводиться виключно через електронний майданчик, що забезпечує рівність усіх учасників під час торгів за одними для всіх правилами.

Будь-хто, кого цікавлять об'єкти державної власності може зареєструватися на майданчику і брати участь в аукціонах, тобто не тільки юридичні, а й фізичні особи мають право брати участь в торгах.

За даними Фонду державного майна України, торік державний бюджет отримав від приватизації державного майна понад 2,7 млрд грн. Ця сума рекордна, і перевищила статистику попередніх п’яти років майже втричі.

На 2024 рік передбачено 4 млрд грн надходжень до державного бюджету від приватизації.

Приватизація на Сумщині

Від початку року у переліку об’єктів, що підлягають приватизації в Сумській області було зазначено 88 позицій.

За 6 місяців поточного року було оголошено 35 аукціонів з продажу 30 об’єктів, з яких відбулися 20, на загальну суму 30,04 млн грн.

Треба зазначити, що стартова вартість об’єктів продажу складала 15,7 млн грн, тобто ціна продажу перевищила стартову вартість майже у 2 рази. Середня кількість учасників аукціонів – 4.

На даному етапі річний план з надходжень від приватизації виконано на 77,4% від запланованих 39 млн грн.

Топ об'єктів приватизації на Сумщині

Багато учасників «зібрав» аукціон з продажу мийки в Сумах. Стартова вартість об’єкта зросла з 39,4 тис. грн до 2,3 млн грн.

На торгах було продано лабораторії ветеринарної медицини в м. Кролевець зі стартовою ціною 5,578 тис. грн та підсумковою - 560 тис. грн; будівлі лісового господарства в Шосткинській громаді, зі стартовою ціною -377,747 тис. грн, та підсумковою 1,702 млн грн; об’єкт з виробничими потужностями з обладнанням в смт Вороніж, Шосткинського району зі стартовою ціною – 4,9 млн грн, підсумковою – 8,2 млн грн.

Сумський експертно-технічний центр Держпраці, було продано на другому аукціоні зі знижкою 50% за 7 млн грн.

До топів приватизації цього року повинно було потрапити ПАТ "Сумихімпром". Підприємство планували виставити на продаж у липні цього року, але в переліку топпродажу на цей рік його немає.

Проблеми в підготовці до приватизації полягають в тому, що він довго був в стадії банкрутства і наразі працює обмежено. На цей час перспектив приватизації підприємства у цьому році немає

Заплановані аукціони

У липні заплановані торги по п’яти об’єктам державної власності в Сумській області.

Важливим об’єктом приватизації є Єдиний майновий комплекс державного підприємства «Охтирський комбінат хлібопродуктів». Аукціон призначено на 19 липня. Стартова ціна лота 49,7 млн грн.

Також на поточний місяць заплановані змагальні торги щодо таких об’єктів державної власності, як комплекс будівель лісового господарства, критої автостоянки, автомобіля ГАЗ 3110, гаражів.

Зараз ведеться робота з підготовки до приватизації єдиного майнового комплексу ДП «Попівський експериментальний завод».

Потенціал приватизації

Управлінням проводиться пошук об’єктів, які не залучені у виробничій діяльності та не приносять прибутків, але кошти на їх утримання витрачаються.

Ініціатором приватизації також можуть бути громадяни, які зацікавленні отримати право власності на об’єкт, який є державним та не перебуває в оренді. З пропозиціями можна звертатися до ФДМУ. 

Проблеми приватизації

На Сумщині налічується 38 об’єктів з нульовою балансовою вартістю. Під час дії воєнного стану ФДМУ не може, згідно з законодавством, проводити оцінку об'єкта.

По таким 29 об’єктам малої приватизації, регіональне відділення звертається до балансоутримувачів щодо необхідності проведення переоцінки - визначення актуальної вартості об’єкта приватизації, і після цього вже виставляти його на торги.

Як зазначають в регіональному управлінні, перевірки об’єктів, що перебувають на балансі державних підприємств, розташованих в Сумській області, показують, що дуже багато об’єктів не використовується. Але органи управління таким майном зволікають, об’єкти руйнуються, становляться непридатними та нецікавими для подальшого продажу.

Також проблемою є відсутність керівництва та бухгалтерів на об’єктах, які є у переліку на приватизацію. Наразі до таких проблемних підприємств відносяться ДП "Сумиспирт", ДП "Сумиторф", ДП "Новосуханівський спиртзавод", ТОВ "Конотоп Компані". В таких випадках проводиться робота щодо пошуку кандидатів директорів.

На шляху до приватизації регіональне відділення сприяє виготовленню технічної документації, отриманню витягів, присвоєнню адрес об'єктам приватизації тощо. 

Де шукати інформацію про об’єкти приватизації потенційним покупцям

Актуальні новини щодо об’єктів приватизації можна знайти на сторінках голови Фонду держмайна України Віталія Коваля: Telegram, Facebook.

Також можна підписатися на майданчики ФДМУ у соціальних мережах: Facebook ФДМУ.

Канал «Приватизація в Україні» із доступними об’єктами: Viber, Telegram.

Також, вичерпну інформацію можна знайти на офіційній сторінці начальника Управління забезпечення реалізації повноважень у Сумській області Світлани Петрової на Telegram каналі та Facebook.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

 

view counter

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.