Безпека в інтернеті: як вберегти підлітків від впливу російських спецслужб

У кіберполіції нагадують, що наявність сучасних технологій надає безліч можливостей ворожим елементам для дистанційного спілкування та конспірації цього спілкування. Це становить велику загрозу для українських підлітків, які значну частину свого часу проводять у мережі.

фото ілюстративне з відкритих джерел

Ворог використовує сучасні технології як для проведення ІПСО, так і для вербування задля здійснення протиправних дій. Останнім часом фіксуються непоодинокі випадки спроб ворога вербування підлітків для скоєння диверсій.

Про протидію російській пропаганді серед дітей та молоді Сумщини, запобігання впливу ворожих соціальних мереж розповіли під час брифінгу старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Департаменту кіберполіції НПУ Артем Бухтіаров, начальник відділу ювенальної превеції УПД ГУНП в Сумській області Вікторія Кочерга та методист навчально-методичного центру психологічної служби КЗ «Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Лариса Кондратенко.

Загроза вербування українських підлітків

Представниками спецслужб рф здійснюється підбір осіб, зокрема, з-поміж неповнолітніх, для вчинення диверсійних заходів на території України. Окрім цього українські підлітки провокуються на підтримання різних колабораційних течій шляхом їх примушування до публікацій відповідної інформації в соцмережах, месенджерах, нанесення провокативних написів на будинках тощо.

Російські спецслужби вербують дітей і пропозиціями легкого заробітку. Спочатку діти підписуються на певні Telegram канали, їм дають прості завдання: зробити написи на будівлях, розклеїти листівки з дискредитацією Збройних сил України, а вже потім спонукають переходити до агресивних дій - спалити трансформатори або автомобілі тощо.

Так, в Одесі кримінальна поліція викрила двох хлопців, 13 та 16 років, які вчинили підпал двох автомобілів, що належали військовослужбовцям. Підлітків затримали разом з двома приятелями 16 та 18 років при спробі підпалити ще одне авто.

Наймолодшого, 13-річного хлопця, передано на поруки батькам. Іншим суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Дітям потрібно роз’яснювати, що у війні, розв’язаній росією проти українського народу, ворог використовує будь-які інструменти для досягнення своїх протиправних цілей, отже діти повинні бути поінформовані щодо ризиків спілкування в мережі та розуміти, що про будь-які незаконні пропозиції потрібно повідомляти батькам та в поліцію.

Якщо помітили, що ваша дитина підписалась на сумнівні telegram-канали, і їй писали невідомі особи з пропозицією диверсій, необхідно в обов'язковому порядку заробити скриншот, для того, щоб зібрати докази, і все це передати до правоохоронних органів - звернутися до поліції за номером 102 або на сайті кіберполіції через відповідну форму зворотного зв’язку. Це буде вважатися зверненням про вчинення кримінального правопорушення.

Профілактичні заходи

Ювенальні поліцейські спільно зі службою в справах дітей та освітянами, із залученням спеціалістів з безпеки постійно проводять роз'яснювальну роботу серед дітей віком від 6 до 18 років та їх батьками.

Ювенальні поліцейські працюють із дітьми в закладах освіти: показують наочні приклади, відеосюжети, проводять тренінги, доводять інформацію через батьківські групи, щоб запобігти скоєнню адміністративних або кримінальних правопорушень з боку дітей.

Окрім правил, яких потрібно дотримуватись, ювенали доводять суспільству, що адміністративна відповідальність неповнолітніх настає з 16 років: якщо дітьми до 16 років здійснюються протиправні вчинки, то несуть відповідальність за ці вчинки дітей батьки. Кримінальна відповідальність настає з 16 років, в окремих випадках - при скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів, діти несуть відповідальність з 14 років.

Поліцейські зазначають, що основною проблемою є бездоглядність. Перебуваючи на дистанційній формі навчання, діти використовують гаджети і мають більше доступу до інформації, яка їм не потрібна. і злочинці користуються такою ситуацією.

Батькам необхідно більше уваги приділяти дітям, вислуховувати їх, допомагати їм, якщо в них є якісь запитання, відповідати на них, перевіряти їхні телефони: з ким спілкуються, хто їм пише, до яких груп вони підписані і яка їхня пряма участь у цьому. Як зазначають в ювенальній поліції, завдяки постійній профілактичній роботі в Сумській області вдалося запобігли багатьох протиправних вчинків, які були скоєні на території України.

Батьки повинні контролювати дотримання підлітками комендантської години, звертати увагу чи з'явилися у дітей додаткові кошти або якісь гаджети, нові телефони. Обов'язково необхідно проводити з ними роз'яснювальну роботу щодо неприпустимості передачі особистої інформації чи  фото третім особам, адже це може бути використано проти них саміх. Треба донести до підлітків важливість бути обачними з незнайомцями в інтернеті, не ділиться ні з ким особистою інформацією, яка в майбутньому може нашкодити та вплинути на події, як в особистому, так і в публічному та професійному житті, адже надана необачно особиста інформація може потрапити в широке коло та набути розголосу.

Психологічні ризики

Як зазначають психологи, є можливі причини, що саме і роблять підлітків 13-17 років групою ризику, на яку звернули увагу спецслужби росії, для того, щоб дестабілізувати ситуацію у нашій країні. Ці причини дозволяють зрозуміти, чому для підлітків протиправні пропозиції рф наразі є дуже актуальними, чому вони їх зацікавлюють і, саме врахування цих особливостей, дозволяє провести роботу на упередження.

Причини лежать у площині фізіологічних особливостей розвитку підлітка: це вік, коли не сформовані ділянки мозку, які відповідають за критичне мислення, за можливість встановлювати причинно-наслідкові зв'язки. Підлітки не завжди здатні прогнозувати наслідки своїх вчинків, усвідомити наслідки будь-яких подій або вчинків інших людей. І, як результат, вони не повною мірою розуміють, що роблячи той чи інший начебто власний вибір, їх до цього вибору підштовхують несвідомо. А маючи недостатній рівень ще і правової компетентності, підлітки не усвідомлюють, які будуть за тим чи іншим вчинком наслідки та відповідальність.

Ще одна причина — прагнення ризику. Це природно - тим самим вони випробовують себе та свої можливості, перевіряють на міцність систему норм, правил, законодавства того суспільства, в якому вони живуть.

Маючи недостатньо сформовані механізми критичного мислення, підлітки схильні до необдуманих вчинків більше, ніж дорослі і, як наслідок, потрапляти у небезпечні ситуації.

Підліток намагається створити власну систему цінностей, ставлячи під сумніви та перевіряючи ті цінності, які були закладені батьками. І якщо ці цінності формувалися у сім’ї, де є насильство, де відсутня довіра та мотивація до засвоєння цих цінностей, то вони будуть швидко забуті. Такий підліток буде якнайактивніше розширювати межі дозволеного в суспільстві, де він живе, перевіряючи наскільки далеко він здатний зайти й що йому за це буде.

Ще є проблемою, що підлітки в ситуації війни недостатньо долучені до процесу наближення перемоги. В такому випадку будь-яка пропозиція зробити щось, оцінюється ними як виклик собі, своїм можливостям.

Також підлітковий вік - це період оцінки себе, свого місця в суспільстві, належності до тієї чи іншої спільноти - це період, коли діти розмірковують про своє майбутнє, період мрій та планів. А плани та мрії потребують або власної активності в напрямку їх реалізації, або матеріальних коштів. Тому діти дуже легко ведуться на пропозицію легкого заробітку на кшталт “2000 $, навички не потрібні, лише ваш час і телефон”. Доросла людина, яка має критичність та досвід, зрозуміє абсурдність запропонованого, а дитина, яка цих навичок у силу своїх вікових особливостей не має, легко на це погоджується, тим самим наражаючи на небезпеку і державу, і себе, і своїх рідних.

Перш за все, психологиня рекомендує звернути увагу на сприяння формуванню критичного мислення підлітків, розвиток навичок прийняття відповідального рішення, оволодіння сучасними технологіями аналізу і розв'язання складних життєвих ситуацій.

Важливо звернути увагу на підвищення правової свідомості підлітків - це розбір і аналіз конкретних ситуацій в контексті проблеми із застосуванням нормативно-правових актів.

Необхідно навчити дітей вирізняти фейкову інформацію від достовірної, ознайомити їх із прийомами вербування, які застосовуються спецагентами російської федерації, навчити їх грамотно реагувати та протидіяти маніпуляціям і тиску.

Протидіяти випробуванню, з яким стикнулася наша громадськість і наші діти можна лише спираючись на цінності. Такі як, патріотизм, приналежність до української спільноти, вважають психологи. Формування цінностей можливо через долучення дітей до активної соціально спрямованої в цьому напрямку діяльності. Це може бути волонтерство в межах компетентності.

Зі своїми дітьми треба спілкуватись, створювати в родині сприятливі комфортні умови для того, щоб розуміти: чим живе дитина, чим вона займається, що її цікавить, спільно розв'язувати проблеми або питання, які виникають. Тоді, якщо дитина стала предметом негативного впливу, батьки спільно спокійно зможуть цю ситуацію вирішити, зв'язавшись із відповідними органами й убезпечивши свою дитину від можливих страшних серйозних наслідків.

Проєкт “Брама” - бути обізнаними в протидії ворогу

Інформація щодо ризиків в інфопросторі розміщена на сайті кіберполіції і постійно популяризується в рамках проєкту “Брама”, діяльність якого направлена на захист медіапростору від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації, протиправного та забороненого контенту.

Також метою проєкту є покращення медіаграмотності українців, зменшення впливу пропаганди на суспільство та популяризація безпечного поводження в інтернеті. Учасники спільноти мають можливість повідомити про джерело неприйнятного контенту для подальшого масового надсилання скарг із метою блокування.

У спільноті “Брама” можна знайти поради щодо медіа та кіберграмотності. Є можливість перевірити достовірність інформації, бути проінформованим про небезпечні схеми шахрайства, які поширюються мережею і перевірити номер телефону, номер банківської карти, номер банківського рахунку на ознаки скомпрометованості.

Підписники телеграм каналу “Брама” можуть не тільки споживати корисну інформацію, а й безпосередньо брати участь у блокуванні ворожих ресурсів.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті
24.06.2024 12:29

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема - підпалів автомобілів українських військовослужбовців....

Не дай себе ошукати: поради кіберполіції під час онлайн-шопінгу
07.03.2024 09:10

Не дай себе ошукати: поради кіберполіції під час онлайн-шопінгу

Онлайн-шопінг з кожним днем набирає популярності серед українських покупців, однак приховує і чимало небезпек. Зокрема, це шахраї, які підстерігають у...

Гроші за «лайки» - кіберполіція застерігає від онлайн-шахраїв
08.12.2023 12:34

Гроші за «лайки» - кіберполіція застерігає від онлайн-шахраїв

Кіберполіція закликає громадян не спокушатися на пропозиції легкого заробітку в інтернеті: аферисти пропонують передивлятися короткі відео та ставити «лайки» у...

Безпека в кіберпросторі: як вберегтися та допомогти в протидії злочинам
08.06.2023 09:08

Безпека в кіберпросторі: як вберегтися та допомогти в протидії злочинам

Під час брифінгу в медіацентрі старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Департаменту кіберполіції Національної поліції...

Національна платформа NADIYNO допоможе українцям з цифровою безпекою
11.11.2022 10:40

Національна платформа NADIYNO допоможе українцям з цифровою безпекою

Цього тижня у Києві ГО «Інтерньюз-Україна» презентувала безплатний інструмент підтримки українців із цифрової безпеки — онлайн-платформу NADIYNO....

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.