Добре відомо, що для виробництва горілки використовуються різні сорти етилового спирту. Якість спирту дуже сильно впливає на якість, смак та запах горілки. Частіш за все дізнатися про те, з якого спирту зроблена горілка, можна подивившись на етикетку на пляшці. Це дуже корисна інформація. Тому розберемо дещо детальніше, які спирти виробляються в Україні, та якої вони бувають якості.
Традиційно найкращими вважаються спирти для виробництва яких використовується тільки найкраще зерно твердих сортів пшениці, спеціально підібрана вода та спеціально виведені штами дріжджів.
Також дуже важливо, що для очищення таких сортів спирту від шкідливих домішок використовується найсучасніше устаткуванні. Саме тому горілки на його основі відносять до високоякісних продуктів вищого класу.
В Україні такими харчовими спиртами є сорти «Альфа» і «Пшенична сльоза».
Зверніть увагу, що тільки спирти «Альфа» та «Пшенична сльоза» роблять виключно із зерна.
На один ступінь нижче цих сортів стоїть етиловий спирт сорту «Люкс». Для виробництва цього спирту використовують тільки якісне зерно та картопля (до 35% від загальної маси сировини. Звісно це вже можна вважати не дуже великим, але недоліком.
Перевагою ж спирту сорту «Люкс» є те, що він обов'язково проходить кілька додаткових ступенів фільтрації. Саме тому отриманий спирт має невелику кількість шкідливих домішок і майже неприємного присмаку. Зі спирту марки «Люкс» виробляють досить якісну горілку.
Такі сорти спирту, як «Екстра», «Базис», «вищої очистки», «1-го сорту» характеризуються ще більшим вмістом картоплі та інших овочевих культур у складі сировини і проходять менш ретельне очищення. Тому якість цих спиртів нижча. При вживанні напоїв, зроблених з подібних сортів дуже легко отримати важке похмілля, смакові характеристики напоїв виходять не достатньо високі.
То чому вважають, що інші спирти поступаються якістю спиртам марок «Альфа» і особливо «Пшенична сльоза»?
Як ми вже згадували, головна різниця полягає в тому, що при виробництві спирту сорту «Люкс» у якості сировини використовується картопля (як ми вже згадували, до 35 відсотків), а кращі сорти спирту роблять тільки із зерна.
Що це означає для нас? А означає те, що при використанні картоплі у якості сировини в отриманому етилені буде більше домішків метилового спирту (метилена). Це не дуже добре, тому що метиловий спирт – дуже токсична речовина.
Навіть після якісного очищення деякий вміст домішок метилену в спирті все ж таки залишиться.
Якщо ми порівняємо спирти сорту «Альфа» та «Люкс» саме за цим показником, то побачимо, що «Альфа» містить 0,003% метанолу проти 0,01 у «Люксі». Для інших сортів ця різниця може бути ще більшою!
При цьому вміст 0,01 не є смертельним. При такому співвідношенні етиловий спирт подавить дію метилену. Проблемним наслідком може стати доволі неприємне похмілля, який може виникнути наступного дня після розпиття напоїв. Особливо, якщо випито було багато, а значить, метилену в організм потрапило більше.
Це особливо важливо, якщо врахувати, що в спиртах якістю нижче, вміст домішків буде ще більшим. І в помітних кількостях там буде вже не тільки метилен.
У спиртів вироблених виключно з пшениці і тих, що пройшли ретельне очищення, вміст цих домішок буде помітно меншим.
Саме за це і цінують спирти сортів «Альфа» та «Пшенична сльоза» і вироблені з них напої. Саме горілки з цих сортів спирту варті вашої уваги.
®