Дослідники знайшли українське єврейське коріння засновника Facebook Марка Цукерберга

В процесі роботи над проєктом «Мандри роздільські» був проведений історичний аналіз, завдяки якому вдалося доказати українське єврейське коріння Марка Цукерберга. Зокрема, мова йде про пра-прадіда відомого американського мільярдера – Айзека (Ісаак / Eizek Zukerberg), який проживав у містечку Розділ на Львівщині.

Дослідники походження засновника FB з’ясували, що його прапрадід Айзек народився 28 жовтня 1866 року в Роздолі у будинку під номером 99. Батьками Айзека були маклер торгових операцій Сендер (Александер) Цукерберг та його дружина Рухель (у дівоцтві – Ґрюнштейн). В родині було 11 дітей, більша частина яких проживала в батьківському домі.

Як зазначає історикиня, кандидатка історичних наук, Оксана Лобко, до Америки, а саме до Нью-Йорка, Айзек Цукерберг приплив з німецького Бремена 21 липня 1893 року на новому на той час човні H.H. Meier. Згодом він одружився та мав трьох синів.

Але на цьому українська лінія не закінчилась – середній син Айзека Макс, своєю чергою, одружився з Манею (Мінні) Візенталь, яка була уродженкою Скали-Подільської - селища в Чортківському районі Тернопільської області. В цій родині й народився дідусь Марка Цукерберга – Джек.

Також дослідження виявило, що у 1902 році «Газета Львівська» розмістила інформацію повітового суду галицького міста Миколаєві, що через смерть Рухелі Ґрюнштейн, вдови Сендера Цукерберга, родина розшукує їх сина Айзека, що є додатковим фактом в доказовій базі дослідження.

Ганна Гаврилів, керівниця проєкту «Палац Розділ» та ініціативи «Спадщина.UA», каже, що в Роздолі ще багато свідчень про місцеву єврейську громаду, зокрема, кладовище, синагога та інші.

«З цієї громади вийшло багато відомих людей. Тому наша робота з дослідження історії єврейської громади Роздолу продовжиться, й впевнена, що нас очікує багато цікавих новин», – каже Гаврилів.

«Спадщина.UA», Ганна Гаврилів
 

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

По тематике

Китайські вчені виявили новий спосіб уповільнення старіння
Учора 12:36

Китайські вчені виявили новий спосіб уповільнення старіння

Питання подовження життя та уповільнення старіння організму є предметом вивчення з давніх давен....

У світі в 99% води у пляшках знайдено хімікати
20.10.2024 18:20

У світі в 99% води у пляшках знайдено хімікати

До недавнього дослідження вчені навіть не підозрювали наскільки вічні хімікати поширені по всій земній кулі....

Засновник Facebook Цукерберг став другою найбагатшою людиною у світі
08.10.2024 15:53

Засновник Facebook Цукерберг став другою найбагатшою людиною у світі

Цукерберг збільшив статки на 78 млрд дол і піднявся в рейтингу найбагатших людей світу....

Науковці дослідили ознаки зворотної еволюції у сучасних людей
09.09.2024 18:37

Науковці дослідили ознаки зворотної еволюції у сучасних людей

Нещодавні дослідження в галузі еволюційної біології викликали справжній фурор у науковому світі. Вчені виявили у сучасних людей ознаки, які можуть...

У льодовику Гімалаїв вчені знайшли понад 1,7 тисячі вірусів
27.08.2024 18:09

У льодовику Гімалаїв вчені знайшли понад 1,7 тисячі вірусів

Вчені дослідили шматок льоду з Гімалаїв і виявили в ньому збережені геноми 1705 видів вірусів. Їм понад 41 тисяча років....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.