Виставка графіки Станіслава Таранця "Гра без чітко визначених правил"

Народився 9.04.1989 р., живе в м. Суми. Навчався в Сумській дитячій художній школі ім. М. Лисенка. Закінченої вищої художньої освіти не має. 870

Завжди цікавився мистецтвом і всім що з ним пов’язане, проте довгий час пов’язувати життя з творчістю не планував. В 2018 році вступив до Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка в навчально-науковий інститут культури і мистецтв, на кафедру образотворчого мистецтва та дизайну. В 2019 році приєднався в якості актора і художника-сценографа до театру Нянькіни, що повністю закрило потребу в творчості. Через це закинув навчання в педагогічному університеті. Протягом 5 років грає в театрі та створює сценографічні проекти. Це вплинуло також і на стиль творчості загалом, особливо на серію графічних малюнків «Темна ніч душі», на основі якої художник також експериментує з написанням п’єси, а самі малюнки плануються в якості набросків до сценографії.
Основними орієнтирами в мистецтві для себе вважає творчість Дієго Веласкеса, Едуара Мане та Едварда Хоппера. Причому у Едварда Хоппера особливо цікавить саме графіка. Також вважає себе великим поціновувачем наївного мистецтва, примітивізму, арт-брюту і різних форм маргінального мистецтва. Був також період захоплення поп-артом, загалом творчістю Енді Ворхола, Роя Ліхтенштейна та Джаспера Джонса. Про період захоплення сюрреалізмом і фентезі артом, який також був, згадувати не любить.
Себе вважає також здебільшого наївним художником, оскільки зазнав потужного впливу даного напряму та й художньої освіти так і не отримав. Такий підхід вважає максимально вільним, чесним та по-своєму перспективним.
Нещодавно разом із оповідачем-сценаристом, актором та драматургом Віталієм Радіоновим та за підтримки організатора та ідейного натхненника проєкту Іри Радченко долучився до створення інтерактивного коміксу, де саме глядач/читач вирішує як розвивається історія. Про сам проєкт, та як до нього долучитися можна детальніше прочитати на сторінках його авторів в Instagram. Слід зазначити, що до цього безпосередньо коміксами як такими не цікавився, та даний проєкт привернув увагу до жанру і відкрив для художника безліч можливостей в плані вираження ідей. «Комікси – це дуже пластичний і зручний інструмент. Це стосується і створення візуальних образів, і розповідання історії.» - каже сам художник. Також даний проект повернув автору зацікавленість до поп-арту, в якому він тепер ще планує працювати і втілювати деякі ідеї.
Ідея даної виставки з’явилась дещо несподівано для художника, та відмовлятись від неї він не наважився, мовляв, в такі часи, як зараз, спиратися на якісь сподівання марно і треба діяти відповідно до ситуації. То ж звідси з’явилася і назва виставки: «Гра без чітко визначених правил». Добірка робіт для виставки складається частково з серії графічних малюнків-сценографій «Темна ніч душі», та частково з серії «Гра без чітко визначених правил».

Вхід вільний.

Где и когда

Сумська міська галерея

С 24.09.2024 по 06.10.2024.  

view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.