Неурядові організації можуть отримати грант для надання послуг із ментального здоров’я

Конкурс на участь у гранті проводиться в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», що фінансується USAID та реалізується міжнародною організацією «Пакт».

Метою цієї ініціативи є покращення доступності й сталості науково обґрунтованих послуг із психічного здоров’я і психосоціальної підтримки.

Запропоновані заходи мають бути спрямовані на надання допомоги постраждалому від війни населенню, а також вразливим особам. Зокрема, ВПО, ветеранам та їхнім сім’ям, особам, які пережили окупацію.

Цільові групи населення

Запропоновані заходи в рамках цієї ініціативи будуть спрямовані на надання допомоги та підтримки постраждалому від війни населенню та вразливим особам, з акцентом на наданні допомоги наступним групам, визначеним Проєктом пріоритетними:

  • Внутрішньо переміщені дорослі та діти;
  • Демобілізовані ветерани та їхні сім’ї;
  • Постраждалі від гендерно-зумовленого та пов’язаного з конфліктом сексуального насильства;
  • Особи, які пережили окупацію, полон та/або катування та їхні сім’ї;
  • Особи, які втратили членів сім’ї;
  • Люди похилого віку, віком від 65 років;
  • Перша лінія контакту (пожежники, рятувальники, та інші);
  • Медичні працівники;

Географія конкурсу

Умови конкурсу розповсюджуються на будь-які регіони України, де існують потреби в послугах з ПЗПСП, а запропонована інтервенція відповідає операційній присутності та потенціалу організацій, які подаються на участь в конкурсі. У кожному запропонованому регіоні програма інтервенції повинна охоплювати щонайменше чотири громади, в яких безпосередньо надаватимуться послуги.

Розглядаючи географічні регіони для програмної діяльності, організації-заявники можуть розглянути можливість розбудови або об’єднання з поточними активностями щодо зміцнення громадського здоров’я та ПЗПСП, що реалізуються Проєктом у фокусних регіонах та територіальних громадах:

  • Вінницька область (Жмеринка, Могилів-Подільський)
  • Житомирська область (Овруч, Брусилів)
  • Івано-Франківська область (Косів, Лисець)
  • Київська область (Васильків, Фастів)
  • Одеська область (Роздільна, Маяки)
  • Тернопільська область (Шумськ, Заліщики)
  • Чернівецька область (Мамаївці, Сторожинець)
  • Чернігівська область (Бахмач, Козелець)

 Діяльність, що підтримується в рамках даного грантового конкурсу

  1. Залучення лідерів та мешканців громад, медичних працівників та дотичних організацій, існуючих надавачів послуг соціальної підтримки та інших зацікавлених сторін до спільної розробки програм з ПЗПСП, які доповнюють та використовують існуючі ресурси та послуги громади, а не дублюють або розвивають паралельні послуги чи системи.
  2. Розробка та впровадження плану надання послуг з ПЗПСП, який передбачає наступне:
    • Інформування та підвищення обізнаності громади щодо питань ПЗПСП та наявних послуг через місцеві та доступні канали комунікації, включаючи засоби масової інформації та соціальні мережі з метою збільшення використання послуг.
    • Визначення пріоритетних груп населення, які потребують підтримки у сфері ПЗПСП, з особливою увагою до цільових груп Проєкту.
    • Скринінг потреб та станів психічного здоров’я з належним перенаправленням до послуг ПЗПСП, залежно від потреб.
    • Надання послуг з ПЗПСП, орієнтованих на людину, та  використовуючи травмо-чутливий підхід з врахуванням культурних особливостей та враховуючи більш широкі потреби громади. Ці послуги  можуть включати спектр науково обґрунтованих інтервенцій, серед яких: консультування, терапія, кризові інтервенції та інші активності з психосоціальної підтримки, адаптовані для забезпечення потреб в ПЗПСП пріоритетних груп населення. Проєкт надаватиме технічні рекомендації та менторську підтримку щодо підбору науково обґрунтованих інтервенцій з ПЗПСП.
    • Використання ініціатив з телемедицини та телепсихіатрії для наближення послуг ПЗПСП до сільських та ізольованих громад, з метою надання їм доступу до психологічної підтримки, консультацій фахівців з психічного здоров’я, психіатрів за допомогою телефону, відеоконференцій або онлайн-платформ.
    • Створення підтримки за принципом “рівний-рівному”, наприклад, груп підтримки або спільнот, де люди, які мають досвід подолання проблем з психічним здоров’ям, можуть надавати один одному взаємну підтримку, заохочення та практичні стратегії подолання (наприклад, групи підтримки при втраті та горі; групи підтримки для ветеранів і їх сімей; групи підтримки для внутрішньо-переміщених осіб, групи підтримки родин/опікунів, котрі виховують дитину з інвалідністю).
    • Встановлення та розширення маршрутів клієнта та перенаправлень до інших існуючих надавачів послуг/служб турботи про психічне здоров’я залежно від потреб клієнта.
    • У співпраці з Проєктом забезпечення належної підготовки та навчання надавачів послуг з ПЗПСП для здійснення науково обґрунтованих інтервенцій, а також надання їм регулярної супервізійної підтримки.
  1. У співпраці з Проєктом впровадження стандартів забезпечення якості та механізмів моніторингу якості послуг з ПЗПСП, задоволення потреб клієнтів та дотримання етичних стандартів.
  2. У співпраці з Проєктом запровадження системи управління даними для моніторингу, оцінки та звітування про послуги та активності у сфері ПЗПСП, реалізовані в межах гранту, а також використання зібраних даних для аналізу охоплення та ефективності програм ПЗПСП і постійного вдосконалення якості надання послуг.
  3. Розробка плану забезпечення сталості запропонованих послуг та заходів з ПЗПСП після закінчення терміну дії гранту, що може включати вивчення потенційних партнерств із зацікавленими сторонами з державного та/або приватного сектору, стратегічні комунікації для забезпечення підтримки програми, а також визначення інших потенційних джерел фінансування та ресурсів.

Подати заявку на участь мають право офіційно зареєстровані неурядові організації з усіх регіонів України.

Орієнтовний строк дії грантів: до 18 місяців.

Очікуваний початок проєктної діяльності: 1 травня 2024 року.

Очікувана максимальна сума для кожного проєкту становить 100 тисяч доларів США на весь період. Організація «Пакт» може розглянути більшу суму, якщо вона є обґрунтованою та переконливо доведеною.

Заповнені заявки та супровідний пакет документів можна надіслати електронною поштою до 29 березня 2024 року на адресу: grants.phsrr@pactworld.org.
Деталі конкурсу на сайті організатора

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

На Сумщині 12 учасників бойових дій та їх родини отримали 5,5 млн гривень на розвиток бізнесу
11.06.2024 12:58

На Сумщині 12 учасників бойових дій та їх родини отримали 5,5 млн гривень на розвиток бізнесу

Про підсумки роботи за 5 місяців щодо працевлаштування та професійного навчання ветеранів в області повідомила заступник голови ОВА Олена Бойко...

Чешське місто-побратим виділило на відновлення тростянецької лікарні 20 тисяч євро
06.06.2024 13:50

Чешське місто-побратим виділило на відновлення тростянецької лікарні 20 тисяч євро

Міський голова Юрій Бова, перебуваючи у ці дні з робочим візитом у Чехії, здійснив поїзду до міста-побратима Тростянця - Bystřice...

Сумський національний театр стане доступним для людей з порушенням зору
05.06.2024 14:30

Сумський національний театр стане доступним для людей з порушенням зору

Сумський національний театр ім. М. Щепкіна отримає грантову підтримку від Український культурний фонд в рамках конкурсної програми «Культура без барʼєрів»...

Німеччина надасть Україні грант на 45 млн євро для відновлення енергетики
10.05.2024 15:46

Німеччина надасть Україні грант на 45 млн євро для відновлення енергетики

Ці кошти передбачаються на якомога швидшого відновлення після атак. Саме на цю потребу буде спрямовано грант на суму 45 мільйонів...

Переможці програми «Власна справа» отримають 127 мільйонів гривень на розвиток бізнесу
05.05.2024 15:05

Переможці програми «Власна справа» отримають 127 мільйонів гривень на розвиток бізнесу

За результатами цьогорічної сьомої хвилі грантової програми «Власна справа» переможцями визнано 526 українців....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.