На Сумщині розпочалась чергова хвиля захворюваності на COVID-19: які прогнози?

Про епідемічну ситуацію з COVID-19 в Сумській області та особливості варіанту збудника цієї хвороби FLiRT, що був зареєстрований і в нашій області, розповіла під час брифінгу в.о. генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб – головного державного санітарного лікаря в Сумській області Ірина Купрієнко.

Чотири тижні тому в області, як і у всій Україні, розпочалась чергова хвиля захворюваності на COVID-19.

Ситуація з коронавірусом на Сумщині: є два летальних випадки

Захворювання поширюється досить швидко, але завдяки тому, що на початку літа реєструвались поодинокі випадки хвороби, вірусу знадобився майже місяць, щоб набрати силу та розпочати хвилю.

Якщо у перші два тижні підйому було зареєстровано 39 та 71 випадок хвороби, то минулого тижня вже захворіло 397 осіб. Характерно, що хвиля розвивається незалежно від інших респіраторних вірусів.

Частка COVID-19 в структурі ГРВІ за місяць збільшилась з 4 до 15%. Тобто зростання загальної кількості ГРВІ обумовлено саме зростанням числа випадків COVID-19, розповіла Ірина Купрієнко, пише Сумська ОВА.

За її словами, епідемічні пороги інтенсивності епідпроцесу наразі не перевищені в жодній з громад області, що свідчить про відсутність наразі підстав для запровадження суворих протиепідемічних заходів.

Зростання захворюваності розпочалось практично одночасно у всіх районах області. До 33 тижня найактивніше розвивався епідемічний процес у Конотопському та Сумському районах, за минулий тиждень в 4,7 рази зріс показник у Роменському районі.

Серед громад області найбільші показники спостерігались у Бездрицькій (233,6 на 100 тис. населення), Недригайлівській (186,4), Степанівській (139,1), Коровинській (137,7).

Абсолютні цифри захворювання на цих територіях не є великими, проте з урахуванням кількості населення, яка тут проживає, вони говорять про найбільшу інтенсивність епідемічного процесу у порівнянні з іншими регіонами. В обласному центрі за останній тиждень захворіло 159 людей, що становить 40 % від всіх хворих на COVID-19 в області, розповіла Ірина Купрієнко.

Що ж до вікових особливостей, то спікерка повідомила, захворюваність на COVID-19 зростає і серед дітей і серед дорослих, проте інтенсивність епідемічного процесу серед дорослих є в 1,6 рази вищою.

Частка дітей в загальній структурі випадків хвороби зростає і наразі не перевищує 10%.

За останні два тижні в області було зареєстровано два випадки смерті серед осіб, хворих на COVID-19. Перед цим останній випадок смерті реєструвався у травні поточного року. Померлі були мешканцями Сумської громади, це чоловік 69 років та жінка 75 років. Обидва мали хронічні серцево-судинні захворювання та не були щеплені проти COVID-19 протягом останніх 12 місяців.

Прогнози щодо цьогорічної хвилі захворюваності на COVID-19

В.о. генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб повідомила, що цьогорічна хвиля захворюваності на COVID-19 почалась дещо раніше, ніж зазвичай: вдруге з початку пандемії це відбувається до початку навчального року.

Тож фахівці передбачають, що пік хвилі буде пройдено у другій половині вересня, проте з початком навчального року активуються передумови для поширення захворювання серед школярів та студентів, тому ці прогнози можуть бути скореговані реальною ситуацією. Для завершення хвилі після проходження піку знадобиться ще до двох місяців.

Новий варіант коронавірусу вже зафіксовано на Сумщині

Одночасно з початком зростання захворюваності в Україні була виявлена циркуляція нового варіанту SARS-CoV-2 під назвою FLiRT. Даний збудник також був виявлений і в Сумській області.

«Основними рисами вірусів FLiRT є здатність уникати імунної відповіді організму та стрімко поширюватися серед населення. Зважаючи на високі темпи приросту захворюваності в області можна припустити, що поточна хвиля обумовлена переважним поширенням саме цього варіанту, – розповіла Ірина Купрієнко. – Що стосується симптомів, ми не бачимо нічого нового або відмінного при FLiRT. Переважно це підвищення температури, озноб, кашель, нежить, слабкість, головний біль, біль у горлі. Як і при попередніх варіантах спостерігається більш легкий перебіг хвороби, але це, швидше за все, не тому, що вірус став слабшим, а тому, що наш імунітет став набагато сильнішим внаслідок багатьох попередніх захворювань та вакцинацій».

Період заразності для варіантів FLiRT залишається таким самим, як і для попередніх варіантів: після інфікування може пройти п'ять або більше днів, перш ніж у вас з'являться симптоми. Людина є заразною за один-два дні до появи симптомів і ще кілька днів після їх зникнення.

Які мінімізувати вплив хвороби

Для захисту себе та оточуючих під час підйому захворюваності варто вживати додаткових заходів обережності, наприклад, носити маску в людних місцях, добре провітрювати приміщення, в яких збираються люди, часто мити руки або обробляти їх антисептиком, якщо захворіли – залишатися вдома.

Завжди корисно мати вдома кілька тестів на COVID на випадок, якщо ви почнете відчувати себе хворим. Тестування – чи то вдома, чи то в медичному закладі - дасть вам змогу дізнатися, чим ви інфіковані. Це допоможе призначити правильне лікування та убезпечить від розвитку ускладнень.

Якщо ви все ж таки захворіли, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- залишатися вдома і не контактувати з іншими людьми (включаючи тих, з ким вони проживають і які не хворіють).

- до звичайної діяльності можна повернутися через 24 години після покращення загального стану та зниження температури тіла до нормальних значень, які утримуються без допомоги жарознижувальних препаратів.

- в наступні п'ять днів після повернення до звичної діяльності, слід носити маску, що добре прилягає до обличчя, триматися на відстані від інших людей, контактувати з іншими людьми лише на відкритому повітрі або в добре провітрюваних приміщеннях, часто мити руки та протирати поверхні, яких часто торкаються, а також, за можливості, робити тести на COVID-19 перед тим, як відвідувати інших людей на дому.

Вакцінація

Важливою проти COVID-19 є вакцинація. Хоч наразі вакцини і не можуть захистити від інфікування збудником хвороби, проте доведено, що люди, які отримали вакцину хворіють у більш легкій формі, набагато рідше потрапляють до стаціонару і набагато рідше помирають від захворювання.

Особливо важливо щорічно щеплювати людей старших за 60 років, оскільки в цій віковій групі хвороба має найбільш тяжкий перебіг. З початку жовтня 2023 до середини серпня поточного року більше 90% померлих від COVID-19 в області були старшими за 60 років. В ЗОЗ є вакцина для щеплення проти COVID-19, наразі це Comirnaty від Pfizer.

На початку серпня МОЗ України затвердило оновлені рекомендації щодо вакцинації, згідно з якими:

- для переважної кількості здорового населення достатньо однієї дози вакцини;

- здоровим дітям у віці 5 років і старше рекомендовано введення однієї дози вакцини, а дітям від 6 міс. до 4 років – двох доз без подальших ревакцинацій;

- для людей з груп високого ризику (старших за 60 років, людей з ожирінням та іншими супутніми станами) рекомендовано проводити ревакцинацію через кожні 6-12 місяців після введення попередньої дози вакцини;

- для осіб з помірними або важкими імунодефіцитами рекомендується одна-дві дози первинної вакцинації з введенням додаткової дози та ревакцинація через кожні 6-12 місяців (перед настанням сезону зростання захворюваності).

- для вагітних рекомендована вакцинація протягом кожної вагітності незалежно від попередньої історії вакцинації (бажано у другому триместрі);

- для медичних працівників, які безпосередньо контактують з пацієнтами первинна вакцинація складається з однієї дози вакцини з подальшою ревакцинацією кожні 12 місяців.

В області затверджено комплексний план заходів готовності та реагування на грип, COVID-19 та інші ГРВІ. При перевищенні порогових рівнів захворюваності він буде введений в дію для недопущення зростання кількості хворих та мінімізації наслідків епідемічного підйому для системи охорони здоров’я області.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Сумщина в лідерах по кількості випадків штаму ЕРІС коронавірусу
20.10.2023 11:38

Сумщина в лідерах по кількості випадків штаму ЕРІС коронавірусу

Станом на 16 жовтня 2023 року Центром громадського здоров’я на території України методом секвенування виявлено 10 випадків EG.5 (ЕРІС) -...

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.