У чому різниця між шампанським і просеко

Дехто помилково вважає, що легке ігристе вино просеко — це різновид шампанського.

Насправді ж між цими двома напоями не так багато спільного. У цій статті ми розповімо, чим відрізняється італійське просеко від французького шампанського, і чому некоректно порівнювати ці напої, хоча обидва належать до ігристих вин. І просеко, і оригінальне шампанське, виготовлене в регіоні Шампань, можна знайти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye/shampanskoe.html.

Головні відмінності — місце та технологія виробництва

Просеко виробляється в італійському регіоні Венето, тоді як шампанське — виключно в регіоні Шампань. Для створення італійського ігристого вина використовується сорт винограду Глер або Просеко. Шампанське робиться із сортів Піно-нуар та Шардоне.

Що стосується технології виробництва, то для отримання справжнього шампанського використовується метод шампенуаз, згідно з яким вторинне бродіння напою здійснюється після розливу по пляшках.

Просеко ж виготовляється швидшим способом, за якого вторинна ферментація здійснюється в автоклаві. Різниця між технологіями впливає і на характер бульбашок — у просеко вони більші та легші, а у шампанського — більш інтенсивні.

Смакові властивості просеко

Завдяки особливостям виробництва просеко має насичений та свіжий фруктовий смак, а в палітрі ароматів присутні нотки меду, ванілі й екзотичних фруктів.

Залежно від кількості цукру з розрахунку на один літр просеко ділиться на три різновиди:

  • • сухе — у ньому цукру від 17 до 32 грамів;

  • • дуже сухе — з 12–17 грамами;

  • • брют — містить від 0 до 12 грамів, виробляється в невеликих кількостях, тому належить до категорії рідкісних вин.

Відповідно, ці види відрізняються й калорійністю — у сухому просеко міститься близько 5 калорій на 150 мл напою, а в дуже сухому — не більш як 1,5 калорії.

Як правильно пити просеко

Рекомендується пити італійське ігристе вино з вузьких келихів, наповнених на третину. Оскільки просеко не належить до напоїв, які стають кращими з часом, його рекомендується вживати молодим — приблизно впродовж трьох років після розливу.

Що стосується закуски, це італійське вино добре поєднується з прошуто, гострими стравами азійської кухні, м'ясом, копченостями, італійськими салатами. Якщо вино подається після основних страв, на закуску підійдуть фрукти. Часто просеко вживають у поєднанні з класичними та гарячими суші й ролами. 

®

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.