Насправді ж між цими двома напоями не так багато спільного. У цій статті ми розповімо, чим відрізняється італійське просеко від французького шампанського, і чому некоректно порівнювати ці напої, хоча обидва належать до ігристих вин. І просеко, і оригінальне шампанське, виготовлене в регіоні Шампань, можна знайти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye/shampanskoe.html.
Просеко виробляється в італійському регіоні Венето, тоді як шампанське — виключно в регіоні Шампань. Для створення італійського ігристого вина використовується сорт винограду Глер або Просеко. Шампанське робиться із сортів Піно-нуар та Шардоне.
Що стосується технології виробництва, то для отримання справжнього шампанського використовується метод шампенуаз, згідно з яким вторинне бродіння напою здійснюється після розливу по пляшках.
Просеко ж виготовляється швидшим способом, за якого вторинна ферментація здійснюється в автоклаві. Різниця між технологіями впливає і на характер бульбашок — у просеко вони більші та легші, а у шампанського — більш інтенсивні.
Завдяки особливостям виробництва просеко має насичений та свіжий фруктовий смак, а в палітрі ароматів присутні нотки меду, ванілі й екзотичних фруктів.
Залежно від кількості цукру з розрахунку на один літр просеко ділиться на три різновиди:
• сухе — у ньому цукру від 17 до 32 грамів;
• дуже сухе — з 12–17 грамами;
• брют — містить від 0 до 12 грамів, виробляється в невеликих кількостях, тому належить до категорії рідкісних вин.
Відповідно, ці види відрізняються й калорійністю — у сухому просеко міститься близько 5 калорій на 150 мл напою, а в дуже сухому — не більш як 1,5 калорії.
Рекомендується пити італійське ігристе вино з вузьких келихів, наповнених на третину. Оскільки просеко не належить до напоїв, які стають кращими з часом, його рекомендується вживати молодим — приблизно впродовж трьох років після розливу.
Що стосується закуски, це італійське вино добре поєднується з прошуто, гострими стравами азійської кухні, м'ясом, копченостями, італійськими салатами. Якщо вино подається після основних страв, на закуску підійдуть фрукти. Часто просеко вживають у поєднанні з класичними та гарячими суші й ролами.
®