В Англії один з провідних університетів закликає відмовитися від вивчення Платона та Аристотеля як кабінетних вчених

Провідний університет Великобританії нещодавно опублікував нові рекомендації, які відкидають давньогрецьких філософів, таких як Аристотель і Сократ, на користь сучасних азіатських і африканських мислителів.

Новий «набір інструментів» для шкіл і університетів був розроблений Лондонським університетом SOAS, колишньою Школою східних і африканських досліджень.

Серед мислителів нового віку, яких рекомендують натомість, є індійсько-американська феміністка, нігерійська «гендерна теоретиця» та японський експерт з дзен, повідомляє Daily Mail.

Інструментарій відкидає дослідження класичних грецьких мислителів Арістотеля, Платона та Сократа як «теоретизування в кріслі». Філософи, які залишилися позаду, також включають Іммануїла Канта та Бертрана Рассела.

Університет Великобританії залишив поза увагою давньогрецьких філософів

Це перше офіційне керівництво, розроблене вченими SOAS, спрямоване на «деколонізацію» філософії з амбіціями надати більше філософських перспектив з Африки, Азії, Близького Сходу та Латинської Америки. У новому списку пропонуються такі книги, як «Теорії помилок в індійській філософії», «Епістемологія Корану» та «Бути білим: мислення про феміністське розуміння раси та расової переваги»

 Доктор Пол Ґіладі, один із науковців, який розробив інструкції, пояснив: «Згадуючи минуле, я побачив, що моя філософська підготовка була сліпою до багатства мудрості Африки, Азії, Близького Сходу та Латинської Америки, навіть не цікавилася нею. , і корінні громади… Навчання було орієнтоване на дотримання та відтворення вже узгодженої філософської традиції, яку ми не маємо кидати виклик».

Посібник описує, як основна програма викладання «здебільшого зосереджена на канонічних західних філософах, які пропонують глибокі ретроспекції власного досвіду». Інструментарій додає: «Багато епістемологічного дискурсу також включає «теоретизування в кріслі».»

The Daily Telegraph повідомляв, що у 2017 році студенти SOAS потрапили в заголовки газет із закликами до деколонізації їхнього «білого закладу», тобто відсторонитися від Сократа, Аристотеля та Платона, а натомість до «азіатських чи африканських філософів». Студенти сказали, що, враховуючи етос SOAS, «більшість філософів на наших курсах [має бути] з Глобального Півдня або його діаспори».

Покійний Роджер Скрутон, автор «Історії сучасної філософії», відповів різко. «Це свідчить про невігластво та рішучість не подолати це невігластво», — сказав він.

«Якщо вони думають, що «Критика чистого розуму» Канта виникла в колоніальному контексті, я хотів би це почути», — цитує його слова Daily Telegraph.

Філософи, яких хотіли б бачити в програмі

По-перше, це Нісіда Кітаро, який помер у 1945 році та був описаний як найважливіший японський філософ ХХ століття.

Кітаро був емпіриком: тобто філософом, який вірив, що знання виникає з досвіду, на відміну від раціоналістів, які вірять, що справжнє знання повинно виходити з розуму та логіки.

Інший філософ у списку, Квасі Віреду, який помер лише у 2022 році, також сильно надихався західною філософією. Після університету в Гані він отримав ступінь магістра в Університетському коледжі Оксфорда.

Він поєднав цю традиційну освіту з унікальним африканським напрямком мислення у своїй філософії, зокрема закликаючи африканців застосовувати логіку до своїх забобонів.

У списку сильний феміністичний контингент. Ума Нараян, народжена в Індії, професор філософії коледжу Вассар, Нью-Йорк, має тут особливий відгук. Будучи молодою студенткою, вона знайшла недоліки в традиційному викладанні, сказавши, що хоча вона навчалася на докторську дисертацію в Америці у 1980-х роках – у той час як по всій країні точилися феміністські дебати – у навчальній програмі цього не було «ані сліду».

Ще одним критиком європейського білоцентричного погляду на філософію є Нкіру Нзегву, який народився в Нігерії, але зараз є професором африканських досліджень в Університеті штату Нью-Йорк.

Вона поетеса, художниця та вчений, яка називає себе жінкою епохи Відродження. Крім того, вона була першою людиною, яка запропонувала американським студентам вивчати хіп-хоп, пише Daily Telegraph.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Предмет «Захист України» викладатимуть на Сумщині у 23 осередках
02.08.2024 15:50

Предмет «Захист України» викладатимуть на Сумщині у 23 осередках

Перелік таких навчальних просторів погодили на засіданні відповідної робочої групи, яке провела заступниця начальника обласної військової адміністрації Олена БОЙКО....

У Сумах рятувальники провели навчання в ТРЦ “Лавина” (відео)
24.07.2024 11:21

У Сумах рятувальники провели навчання в ТРЦ “Лавина” (відео)

23 липня в м. Суми на базі торговельно-розважального центру “Лавина” відбулися спільні навчання рятувальників та працівників підприємства....

Сьогодні в Сумах пройдуть навчання рятувальників
23.07.2024 08:58

Сьогодні в Сумах пройдуть навчання рятувальників

Про це повідомили в Сумській ОВА....

Сумщина отримала компʼютерне обладнання від японців для 6 цифрових освітніх центрів
12.07.2024 16:08

Сумщина отримала компʼютерне обладнання від японців для 6 цифрових освітніх центрів

У рамках співпраці Уряду України та Уряду Японії, з метою реалізації освітнього субпроєкту Грантової угоди для Програми екстреного відновлення між...

На Сумщині розпочинається підготовка до нового навчального року
03.07.2024 11:15

На Сумщині розпочинається підготовка до нового навчального року

Серед пріоритетних задач - захист учасників освітнього процесу, енергетична безпека, продовження реформи шкільного харчування, створення безпекового середовища, закупівля шкільних автобусів,...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.