росія друкує фальшивки для підтримки війн і союзних режимів у світі

Ще 12 червня 2024 року російське державне підприємство «Госзнак» було внесено до блокуючого списку санкцій США, оскільки воно «надає підтримку ФСБ, виробляючи криптографічну продукцію».

Мова йде про друк паспортів для жителів ТОТ України. Два роки тому «Госзнак» був внесений до санкційних списків ЄС, Великої Британії, інших країн. Про це розповідає Центр стратегічних комунікацій.

Але як підмітив ресурс «Призрак экономики», в повідомленні мінфіну США виявилося несподіване: «Госзнак бере участь у виготовленні підробленої валюти по всьому світу і несе відповідальність за друк підроблених лівійських динарів на суму понад $1 млрд». Reuters розповіло про цю доповідь The Sentry – міжнародна розслідувальна група, що спеціалізується на корупції та воєнних злочинах.

Як з’ясувалося, подробиці вкрай цікаві. У 2016-2020 роках «Госзнак» друкував динари Лівії на замовлення східного відділення Центрального банку країни (CBL), які були офіційно випущені в обіг як законний платіжний засіб. Але потім, схоже, Госзнак неофіційно продовжив емісію банкнот для фінансування Східної Лівії під приводом відновлення районів, які постраждали від повені і фінансування боргів перед ПВК «Вагнер», яка брала участь у бойових діях 2019-2020 років на боці Східної Лівії.

CBL спробував визнати останні емісії банкнот фальшивими, але керівництво Східної Лівії пообіцяло покарати тих, хто відмовляється приймати такі банкноти. У підсумку чотири емісії 50-динарових купюр перебувають у обігу в країні одночасно і практично легально, дві з яких CBL вважає фальшивими (одну – імпортну з росії, другу – ту, що друкується всередині самої Лівії). Кажуть, російську емісію легко виявити – купюри більш високої якості, ніж надруковані в самій Лівії. Зробити CBL з фальшивими динарами нічого не може. І вирішив із серпня просто вивести з обігу всі купюри по 50 динар.

Нелегальні купюри обмінюються чорним ринком на готівкові долари США. Але це – «дріб’язок». Основний бізнес – покласти їх на депозити і вивезти з Лівії у вигляді доларів за фальшивими експортними контрактами. Мінфін США мінімально оцінює це в $1 млрд.

Взагалі Лівія – одна з найбагатших країн Африки з колосальними нафтовими запасами. Але конфлікт західної та східної частин країни тліє. І особливі стосунки влади рф з керівництвом Східної Лівії (в особі маршала Хафтара) – не таємниця.  Тому звинувачення з боку США в тому, що держкомпанія, яка на 100% належить росії, «бере участь у виготовленні підробленої валюти по всьому світу», коштує дорого. В усіх сенсах.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Українські інтернет-майданчики торгують російськими та білоруськими книжками
27.07.2024 17:52

Українські інтернет-майданчики торгують російськими та білоруськими книжками

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора....

В Україні рекордно зросла кількість фальшивих грошей
26.07.2024 15:40

В Україні рекордно зросла кількість фальшивих грошей

За підсумками першого півріччя 2024 року на 1 млн шт. справжніх банкнот припадало 3,4 підробки. Це приріст у 62% до...

Більшість громадян Грузії вважають росію ворогом
25.07.2024 15:52

Більшість громадян Грузії вважають росію ворогом

Більшість громадян Грузії вважають головним ворогом країни росію....

Фільтрація та порушення прав: чому українцям варто утримуватись поїздок до росії
25.07.2024 12:09

Фільтрація та порушення прав: чому українцям варто утримуватись поїздок до росії

Служба зовнішньої розвідки України закликає утримуватися від подорожі до країни, яка розв’язала збройну агресію проти України....

Через санкції Держбанк Китаю відмовився співпрацювати з мосбіржею
24.07.2024 15:25

Через санкції Держбанк Китаю відмовився співпрацювати з мосбіржею

Один з найбільших державних банків Китаю, Bank of China, припинив співпрацю з московською біржею після того, як вона потрапила під...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.