Фільтрація та порушення прав: чому українцям варто утримуватись поїздок до росії

Служба зовнішньої розвідки України закликає утримуватися від подорожі до країни, яка розв’язала збройну агресію проти України.

Про ризики, які можуть загрожувати безпеці та життю українців розповіли в Службі зовнішньої розвідки України.

З вересня 2023 року українці можуть в’їхати на територію росії авіатранспортом через московський аеропорт «шереметьєво».

1. Після прильоту в аеропорт громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам (опитування про мету приїзду, особисті дані, політичні погляди, зв’язки із Силами Оборони України та ін.).

2. Особисті телефони вилучаються для поглибленого аналізу (їх підключають до «криміналістичного софту» (Cellebrite UFED, Magnet AXIOM CYBER та ін.) для того, щоб вилучити інформацію з Telegram, Signal, WhatsApp та інших месенджерів. Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються, спецслужби роблять з них копію, яку зберігають на своїх ресурсах. Софт здатний проаналізувати дані за ключовими словами чи в інший спосіб. Також до скопійованої інформації можна повертатися, аби проаналізувати повторно. На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефона може бути непередбачуваним і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі.

3. За пости, вподобання чи інші прояви схвалення будь-чого українського близько 60 % українців, які спробували поїхати до рф під час дії воєнного стану, депортуються без права повторного в’їзду на певний термін. Такі дії можуть вчинятися і без пояснень.

4. Громадяни України на території рф піддаються прискіпливій увазі з боку спецслужб та поліції. Безпідставні зупинка чи затримання можуть відбутися будь-де і за будь-яких умов.

5. Громадян України можуть спровокувати на якусь дію/вчинок, які кваліфікуватимуться як злочин.

6. Батьки/опікуни депортованих чи незаконно переміщених дітей, які вирішили їх повернути з росії самотужки, також ризикують потрапити в неприємність чи бути затриманими. До них застосовуються всі описані вище ризики, а також додається ризик – нашкодити власній дитині. Тож щодо повернення дітей варто звертатися до державних органів України.

7. На території росії немає жодних дипломатичних установ чи консульств, до яких можуть звернутися громадяни України за допомогою. За потреби отримання невідкладної консульської допомоги громадянам України, які перебувають на території рф, треба звертатися на гарячу лінію МЗС +38 044 238 15 88.

Пам’ятайте, що ухвалюючи рішення про поїздку на територію рф, вам не можуть гарантувати дотримання ваших прав і свобод, а навпаки – права можуть бути порушені у будь-який момент.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Більшість громадян Грузії вважають росію ворогом
Учора 15:52

Більшість громадян Грузії вважають росію ворогом

Більшість громадян Грузії вважають головним ворогом країни росію....

Через санкції Держбанк Китаю відмовився співпрацювати з мосбіржею
24.07.2024 15:25

Через санкції Держбанк Китаю відмовився співпрацювати з мосбіржею

Один з найбільших державних банків Китаю, Bank of China, припинив співпрацю з московською біржею після того, як вона потрапила під...

Японія передасть Україні понад 3 млрд доларів із заморожених активів Росії
18.07.2024 12:22

Японія передасть Україні понад 3 млрд доларів із заморожених активів Росії

Японський уряд перейшов до фінальної стадії узгодження надання 3,3 мільярда доларів на підтримку України....

Російські борці не будуть брати участь в Олімпіаді-2024
07.07.2024 16:21

Російські борці не будуть брати участь в Олімпіаді-2024

Російські борці у повному складі відмовилися від участі в Олімпіаді-2024 у нейтральному статусі – раніше таке ж рішення ухвалили дзюдоїсти....

До нового пакету санкцій ЄС увішли 116 фізичних та юридичних осіб
25.06.2024 12:16

До нового пакету санкцій ЄС увішли 116 фізичних та юридичних осіб

Рада ЄС затвердила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів у відповідь на агресію Росії проти України, йдеться в повідомленні...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.