В Єдиному соціальному реєстрі зберуть інформацію про українців

Верховна Рада готується схвалити законопроект про Єдиний соціальний реєстр, де буде історія громадянина про його авто, майно, банківські рахунки і перетин кордону.

Державну прикордонну службу України та адміністраторів Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів зобов’яжуть надавати відомості про українців до Мінсоцполітики, а також центральному органу виконавчої влади, який займається встановленням і позбавленням права на отримання соціальних послуг, соціальних виплат, пільг та житлових субсидій населенню, пише Судово-юридична газета

Також ці органи зможуть користуватися даними про наявність у громадянина автомобіля з Реєстру транспортних засобів МВС, даними з Державного земельного кадастру і Реєстру нерухомості. Проект постанови про прийняття за основу відповідного законопроекту 10068 про Єдиний соціальний реєстр, серед ініціаторів якого виступає голова «соціального» Комітету Ради Галина Третьякова, зареєстрований 9 листопада у Верховній Раді.

Зазначимо, що в Україні вже створено Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг, держателем якого є Міністерство соціальної політики, і умови його функціонування регулюються положенням. Однак у законопроекті йдеться про розширення можливостей такого Реєстру на рівні закону.

При цьому інші норми законопроекту свідчать, що у цей Реєстр зберуть не лише дані про діючих пенсіонерів та «пільговиків», але й інших громадян – потенційних отримувачів соцдопомоги і тих, хто «потенційно» таку соцдопомогу отримувати не зможе.

Так, згідно проекту соціальна реєстраційна картка домогосподарства – обліковий запис про домогосподарство, складається не лише щодо фактичного, але й щодо «потенційного» отримувача соціальної підтримки. До Реєстру також потраплять домогосподарства, які отримували соціальну підтримку раніше або по яких встановлена потенційна відсутність права в майбутньому отримувати соціальну підтримку.

Соціальна реєстраційна картка особи – обліковий запис про особу, яка є отримувачем соціальної підтримки або щодо якої встановлено потенційне право на отримання соціальної підтримки або потенційна відсутність такого права або щодо якої отримано звернення, повідомлення про сім’ю чи особу, яка перебуває у складних життєвих обставинах та або набула прав за соціальною ознакою.

За аналогічними принципами буде створена соціальна реєстраційна картка сім’ї.

В Соціальному реєстрі буде міститися інформація про осіб, їх статуси, сім’ї та домогосподарства, які мають фактичне або потенційне право та / або звертаються щодо отримання соціальної підтримки.

Перелік інформації, який буде внесений до Соціального реєстру не є вичерпним.

Частина 6 ст. 5 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» доповнюється приписом про те, що відомості, що містяться в Реєстрі, безоплатно надаються вказаним органам у спосіб та обсягах, визначених володільцем Реєстру разом із Міністерством соціальної політики.

Крім того, проектом пропонується доповнити ст. 19 Закону «Про Державну прикордонну службу України» новим п. 23-4, у якому на ДПСУ покласти обов’язок надавати Мінцсополітики, а також центральному органу виконавчої влади, наділеному функціями встановлення і позбавлення права на отримання соціальних виплат відомості стосовно реципієнтів, які перетинали державний кордон.

Також вносяться зміни до Закону «Про банки і банківську діяльність», відповідно до яких інформація щодо юридичних та фізичних осіб, що становить банківську таємницю, розкривається банками Мінсоцполітики, а також центральному органу виконавчої влади, наділеному функціями встановлення і позбавлення права на отримання соціальних послуг, соціальних виплат, пільг та житлових субсидій з метою здійснення верифікації та моніторингу державних виплат – на його запит щодо банківських рахунків/електронних гаманців фізичних осіб, яким призначено, нараховано та/або здійснено державні виплати, а також фізичних осіб, які звернулися за призначенням державних виплат, операцій списання з рахунків/електронних гаманців та/або зарахування на рахунки/електронні гаманці і залишки за такими рахунками/електронними гаманцями на визначену дату або за конкретний проміжок часу.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.