Італія заборонила доступ до ChatGPT

Італія стала першою країною на Заході, яка заборонила ChatGPT, популярний чат-бот зі штучним інтелектом від американського стартапу OpenAI.

Минулого тижня італійська служба захисту даних наказала OpenAI тимчасово припинити обробку даних італійських користувачів на тлі розслідування ймовірного порушення суворих європейських правил конфіденційності, інформує proidei.com з посиланням на CNBC.

Регулятор, який також відомий як Garante, посилався на витік даних в OpenAI, який дозволяв користувачам переглядати заголовки розмов, які інші користувачі вели з чат-ботом.

«Схоже, немає жодної правової основи, яка б лежала в основі масового збору та обробки персональних даних з метою «навчання» алгоритмів, на яких покладається платформа», — йдеться у заяві Garante у п’ятницю.

Garante також висловив занепокоєння через відсутність вікових обмежень у ChatGPT і те, як чат-бот може надавати фактично невірну інформацію у своїх відповідях.

OpenAI, який підтримує Microsoft ризикує зіткнутися зі штрафом у розмірі 20 мільйонів євро (21,8 мільйона доларів), або 4% від загального річного доходу, якщо протягом 20 днів не вдасться виправити ситуацію.

Італія — не єдина країна, яка зважає на швидкі темпи розвитку ШІ та його наслідки для суспільства. Інші уряди придумують власні правила для ШІ, які, незалежно від того, згадують вони генеративний ШІ, безсумнівно, торкатимуться його. Generative AI належить до набору технологій AI, які створюють новий контент на основі підказок користувачів. Він більш досконалий, ніж попередні ітерації штучного інтелекту, значною мірою завдяки новим великим моделям мови, які навчаються на величезній кількості даних.

Давно лунали заклики до того, щоб ШІ зіткнувся з регулюванням. Але темпи розвитку технології такі, що урядам важко встигати за ними. Тепер комп’ютери можуть створювати реалістичне мистецтво, писати цілі есе чи навіть генерувати рядки коду за лічені секунди.

 Різні регулюючі органи стурбовані проблемами, які створює ШІ для безпеки роботи, конфіденційності даних і рівності. Є також занепокоєння щодо передового штучного інтелекту, який маніпулює політичним дискурсом шляхом створення неправдивої інформації.

Багато урядів також починають думати про те, як впоратися з системами загального призначення, такими як ChatGPT, а деякі навіть розглядають можливість приєднатися до Італії в забороні цієї технології.

Великобританія

Минулого тижня Велика Британія оголосила про плани щодо регулювання ШІ. Замість того, щоб встановлювати нові правила, уряд попросив регуляторів у різних секторах застосувати існуючі правила до ШІ.

Пропозиції Великобританії, в яких не згадується назва ChatGPT, окреслюють деякі ключові принципи, яких компанії повинні дотримуватися при використанні штучного інтелекту у своїх продуктах, включаючи безпеку, прозорість, справедливість, підзвітність і конкурентоспроможність.

Британія на даному етапі не пропонує обмежень для ChatGPT або будь-якого ШІ. Натомість він хоче переконатися, що компанії відповідально розробляють і використовують інструменти штучного інтелекту та надають користувачам достатньо інформації про те, як і чому приймаються певні рішення.

У своїй промові перед парламентом минулої середи міністр цифрових технологій Мішель Донелан сказала, що раптова популярність генеративного ШІ свідчить про те, що ризики та можливості, пов’язані з цією технологією, «з’являються надзвичайно швидко».

Застосовуючи нестатутний підхід, уряд зможе «швидко реагувати на досягнення ШІ та втручатися далі, якщо це необхідно», додала вона.

Ден Холмс, керівник відділу запобігання шахрайству у Feedzai, який використовує штучний інтелект для боротьби з фінансовими злочинами, сказав, що головним пріоритетом підходу Великої Британії є визначення того, «як виглядає ефективне використання штучного інтелекту».

«Це більше, якщо ви використовуєте штучний інтелект, це принципи, про які вам слід подумати», — сказав Холмс CNBC. «І часто це зводиться до двох речей, а саме прозорості та чесності».

ЄС

Очікується, що решта Європи займе набагато більш обмежувальну позицію щодо штучного інтелекту, ніж її британські колеги, які дедалі більше відходять від цифрових законів ЄС після виходу Великої Британії з блоку.

Європейський Союз, який часто займає лідируючі позиції у сфері регулювання технологій, запропонував революційний законодавчий акт щодо ШІ.

Правила, відомі як Європейський закон про штучний інтелект, суттєво обмежуватимуть використання штучного інтелекту в критичній інфраструктурі, освіті, правоохоронних органах і судовій системі.

Він працюватиме разом із Загальним регламентом захисту даних ЄС. Ці правила регулюють, як компанії можуть обробляти та зберігати персональні дані.

Коли вперше задумали про штучний інтелект, чиновники не враховували карколомного прогресу систем штучного інтелекту, здатних створювати вражаючі образи, історії, жарти, вірші та пісні.

Як повідомляє Reuters, проект правил ЄС розглядає ChatGPT як форму штучного інтелекту загального призначення, яка використовується в програмах з високим ризиком. Системи штучного інтелекту високого ризику визначаються комісією  як такі, що можуть вплинути на основні права або безпеку людей.

Вони зіткнуться із заходами, включаючи жорстку оцінку ризиків і вимогу викорінити дискримінацію, що виникає через алгоритми подачі наборів даних.

«ЄС має великий, глибокий досвід у сфері ШІ. У них є доступ до деяких найкращих талантів у світі, і це не нова розмова для них», — сказав CNBC Макс Хайнемейєр, директор із продуктів Darktrace.

«Варто довіряти їм, що вони мають найкраще з держав-членів і повністю усвідомлюють потенційні конкурентні переваги, які ці технології можуть принести порівняно з ризиками».

Але поки Брюссель ухвалює закони щодо штучного інтелекту, деякі країни ЄС уже розглядають дії Італії щодо ChatGPT і обговорюють, чи слідувати цьому прикладу.

«В принципі, подібна процедура також можлива в Німеччині», — сказав газеті Handelsblatt федеральний уповноважений Німеччини із захисту даних Ульріх Кельбер.

Французькі та ірландські регулятори конфіденційності зв’язалися зі своїми колегами в Італії, щоб дізнатися більше про свої висновки, повідомляє Reuters. Орган захисту даних Швеції виключив заборону. Італія може просунутися вперед, оскільки OpenAI не має жодного офісу в ЄС.

Ірландія, як правило, є найактивнішим регулятором, коли йдеться про конфіденційність даних, оскільки більшість американських технологічних гігантів, таких як Meta і Google мають там свої офіси.

США

США ще не запропонували жодних офіційних правил для контролю за технологією ШІ.

Національний інститут науки і технологій країни розробив національну структуру, яка дає компаніям, які використовують, розробляють або розгортають системи ШІ, вказівки щодо управління ризиками та потенційною шкодою.

Але він працює на добровільній основі, тобто фірми не зазнають жодних наслідків за недотримання правил.

Поки що не було жодної інформації про вжиття будь-яких заходів щодо обмеження ChatGPT у США

Минулого місяця Федеральна торгова комісія отримала скаргу від некомерційної дослідницької групи, яка стверджувала, що GPT-4, остання велика мовна модель OpenAI, є «упередженою, оманливою та становить ризик для конфіденційності та громадської безпеки» та порушує вказівки агентства щодо ШІ.

Скарга може призвести до розслідування щодо OpenAI й призупинення комерційного розгортання його великих мовних моделей.

Китай

ChatGPT недоступний ні в Китаї, ні в інших країнах із жорсткою інтернет-цензурою, як-от Північна Корея, Іран та росія. Він офіційно не заблокований, але OpenAI не дозволяє користувачам у цих країнах зареєструватися.

Кілька великих технологічних компаній у Китаї розробляють альтернативи. Baidu, Alibaba та JD.com, одні з найбільших технологічних компаній Китаю, оголосили про плани щодо конкурентів ChatGPT.

Китай прагнув забезпечити, щоб його технологічні гіганти розробляли продукцію відповідно до суворих правил.

Минулого місяця Пекін запровадив перше у своєму роді регулювання щодо так званих дипфейків, синтетично згенерованих або змінених зображень, відео чи тексту, створених за допомогою ШІ.

Китайські регулятори раніше запровадили правила, які регулюють те, як компанії працюють з алгоритмами рекомендацій. Одна з вимог полягає в тому, що компанії повинні подавати деталі своїх алгоритмів до регулятора кіберпростору.

Такі правила теоретично можуть застосовуватися до будь-якого типу технологій у стилі ChatGPT.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Суд в Іспанії виніс вирок 15 школярам за створення фейкових 18+ фото однокласниць за допомогою ШІ
14.07.2024 18:17

Суд в Іспанії виніс вирок 15 школярам за створення фейкових 18+ фото однокласниць за допомогою ШІ

Поліція почала розслідувати цю справу минулого року після того, як батьки з міста Альмендралехо повідомили, що в групах WhatsApp поширюються...

Штучний інтелект назвав переможця Євро-2024 після групового етапу
27.06.2024 15:58

Штучний інтелект назвав переможця Євро-2024 після групового етапу

Суперкомп'ютер Opta Analyst поділився черговим прогнозом та оголосив головних фаворитів на перемогу у чемпіонаті Європи-2024 після завершення групового етапу....

Оприлюднили результати дослідження про розвиток штучного інтелекту в Україні
22.06.2024 18:20

Оприлюднили результати дослідження про розвиток штучного інтелекту в Україні

Питання розвитку штучного інтелекту на сьогодні є одним з найбільш актуальних. Штучний інтелект пропонує виняткові можливості та переваги для багатьох...

Популярні чат-боти ШІ генерують та розповсюджують кремлівські фейки – дослідження
20.06.2024 11:53

Популярні чат-боти ШІ генерують та розповсюджують кремлівські фейки – дослідження

Аналітики цифрової компанії NewsGuard перевірили 10 популярних чат-ботів на наявність елементів російської пропаганди у відповідях....

Apple не планує випускати конкурента для ChatGPT
27.05.2024 09:08

Apple не планує випускати конкурента для ChatGPT

Поява чат-бота ChatGPT від OpenAI застала зненацька найбільші технологічні компанії світу, зокрема Apple. Багато хто кинувся створювати конкурентів і деякі...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.