В Італії все ж знайшли рештки "метеорита Святого Валентина"

У місті Матера, що на півдні Італії, в майже неушкодженому стані знайшли рештки метеорита, який у ЗМІ через дату падіння – 14 лютого – охрестили "вогняною кулею Святого Валентина".

Метеорит було помічено в День закоханих над південними італійськими регіонами Пулья і Базиліката. За даними науково-дослідницького проєкту PRISMA, який вивчає активність небесних тіл, метеорит важив 400-500 грамів і летів зі швидкістю 300 кілометрів на годину. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Il Messaggero.

Після повідомлення місцевих жителів попросили допомогти в пошуках решток метеорита, які науковці хочуть використати для досліджень.

З’ясувалось, що небесне тіло влучило в дім жителів Матери – братів Джанфранка й Піно Лозіньйоре, де вони мешкають із батьками. У день падіння, як пригадують чоловіки, їхні батьки почули "гучний вибух, що пролунав іззовні".

Брати пізніше обшукали ділянку й виявили маленькі камінці – загалом десятки дрібних фрагментів, як виявилось, метеорита, вагою понад 70 грамів. Небесне тіло під час падіння відкололо плитку з балкона будинку Лозіньйорів, більше ніхто не постраждав.

Через те, що метеорит так швидко знайшли й він упав на рівну поверхню, його уламки практично не забруднені. Це підвищує цінність зібраних зразків, пояснив представник PRISMA Даніеле Гардіол.

"Метеорити збереглися майже незмінними протягом 4,5 мільярдів років з моменту утворення нашої Сонячної системи, і знахідка свіжого метеорита, подібного до знайденого в Матера, дуже допомагає вченим реконструювати етапи, які призвели до формування планет, включаючи Землю", – додає науковець.

Знайдений матеріал незабаром буде піддано детальному аналізу для визначення хімічного й мінерального складу, корисних для класифікації новознайденого метеорита.

З 1959 року на Землі було знайдено близько 40 решток метеоритів різного розміру. Що прикметно, в Італії це друга знахідка з 2020 року, коли метеорит упав поблизу міста Модена на півночі країни.

view counter

По тематике

У США метеорит упав на житловий будинок
12.05.2023 10:10

У США метеорит упав на житловий будинок

Зазначається, що інцидент стався у населеному пункті Хоупвелл, штат Нью-Джерсі....

23.03.2019 14:22

На Глуховщине метеорит упал в озеро, оставив облака пара

Очень яркий предмет, похожий на маленькую звезду, упал в сельское озеро с. Некрасовка на прошлой неделе...

Исследование показывает, что железо, из которого сделан кинжал Тутанхамона, неземного происхождения
03.06.2016 10:54

Исследование показывает, что железо, из которого сделан кинжал Тутанхамона, неземного происхождения

Кинжал, обнаруженный в гробнице рядом с мумией египетского фараона Тутанхамона, был сделан из железа метеоритного происхождения, выяснили ученые....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.