

За даними Фонду запобігання харчовим відходам Туреччини, щорічно в країні втрачається близько 23 млн тонн продуктів, при цьому приблизно 35% фруктів і овочів не доходять до столу. Влада вважає, що боротьба з цими втратами допоможе стримати зростання цін на продукти, пише Sabah.
Популярна останніми роками традиція «серпме» сніданків часто призводить до надлишку їжі: ресторани подають порції залежно від кількості гостей, навіть якщо меншої кількості продукту вистачило б для всіх. Це значно збільшує відходи. Також «все включено» у готелях стимулює відвідувачів брати більше їжі, ніж вони споживають, що призводить до великих фінансових втрат і зайвих харчових відходів.
Нова ініціатива передбачає, що відвідувачі обиратимуть лише ту їжу, яку вони справді з’їдять, а ресторани не зможуть нав’язувати порції залежно від кількості гостей. У разі порушень клієнти зможуть повідомляти Торговельне міністерство, і заклади отримуватимуть штрафи.
Окремо планується заборона на викидання їжі на вулицю для годування безпритульних тварин, оскільки це шкодить місту та поширює бактерії. Залишки їжі пропонують передавати у притулки, а основна увага приділятиметься запобіганню відходам ще на етапі приготування та подачі.
У Туреччині щодня викидають близько 12 млн хлібин, а середньостатистична людина втрачає близько 102 кг їжі на рік. Навіть невелике скорочення харчових відходів може забезпечити економію мільярдів лір та сприяти боротьбі з голодом у світі, де щодня понад 25 тисяч дітей помирають від нестачі їжі.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!
Група місцевих жителів «Амстердам має вибір» звернулася до суду з позовом проти міської ради, звинувачуючи її у відсутності ефективних заходів...
У Лебединській громаді, першій в Сумській області, почали розробляти адаптивний туризм як частину реабілітації для ветеранів....
У першому півріччі 2025 року Київ і Львівська область зберегли першість серед найпопулярніших туристичних напрямків України. Саме ці регіони забезпечили...
Хочете першими пройти унікальний маршрут, що поєднує в собі природу, історію та духовну спадщину Сіверщини? Тоді приєднуйтесь!...
Із 1 травня 2025 року всі іноземні мандрівники, які планують в’їзд до Таїланду повітряним, морським або наземним транспортом, повинні будуть...

