Нітрати – це солі азотної кислоти, які є основою багатьох добрив, що вносяться в ґрунт. При недотримані норми внесення добрив, нітрати можуть накопичуватися у великій кількості в овочах та фруктах. Як можна зменшити споживання нітратів в ранніх овочах та фруктах розповість лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило.
"Ранні овочі, які вирощені в теплицях часто містять більшу кількість нітратів, ніж ті, що вирощені на відкритих грядках. На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай, " - зазначила Валентина Курило.
Де містяться нітрати?
Найбільше: ранні огірки, капуста, редис, редька, петрушка, селера, зелена цибуля, кріп, шпинат, кабачки, буряк, дині.
Найменше: баклажани, томати, цибуля ріпчаста, часник.
Як визначити нітрати?
«На око» визначити кількість нітратів у плодах неможливо. Однак про їх надмірний вміст можуть говорити надто яскраве і ідеально рівномірне забарвлення, гігантські розміри, товста і тверда шкірка
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем із нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні.
"Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду. Вони викликають загальне отруєння організму. Особливо небезпечні нітрати для маленьких дітей."
Як зменшити вплив нітратів на здоров’я?
- Намагайтеся вживати менше овочів та зелені з першого врожаю.
- Запам’ятайте, що найнебезпечніші-це весняні овочі, особливо ранній редис. При покупці коренеплодів пам’ятайте, що якщо серед них зустрічаються лопнувші, розсічені і зіпсовані плоди-це найнебезпечніші овочі в яких нітрати вже перейшли в нітрити.
"В овочах та фруктах нітрати також накопичуються нерівномірно. Так, у шкірці огірків і редиски нітратів більше на 70%, у капусті найбільше нітратів (на 30%) – у качанчику. У моркві більше нітратів міститься у серцевині."- говорить Валентина Курило.
Перше і найпростіше очищення овочів від нітратів -обов’язково все ретельно очищайте від шкірки і промивайте. Такі овочі вже втрачають десяту частину нітратів.
Найбільше нітрати накопичуються у шкірці плодів і в черешках листя . У моркви безжально обрізайте по 1 см з обох кінців, а якщо у неї біла товста серцевина викидайте, не замислюючись.
У всіх овочів зрізайте шкірку і місце прикріплення до стебла. Це найнебезпечніші частини.
У зелені в їжу використовуйте тільки листя, стебла викидайте, не замислюючись.
Нітрати добре розчиняються у воді. Якщо є час і бажання, замочуйте овочі та фрукти в підсолену воду . Перед вживанням необхідно добре промивати овочі, замочування на 15-20 хвилин, зелень – 1 година, періодично міняючи воду.
Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання.
При варінні овочів, зливайте перший окріп, поваривши їх 15 хвилин і заливайте нової водою. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
Зрозуміло, варіння годиться тільки для коренеплодів – картоплі, моркви та буряків.
За вмістом нітратів більш безпечні квашені овочі. У квашених овочах всі нітрати переходять в розсіл.
Їжте тільки ті частини, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан.
Зберігайте овочі та фрукти в холодильнику, попередньо вимивши їх, – при зберіганні в теплі рівень нітратів підвищується.
Не рекомендується купувати фрукти і овочі, нехарактерні для даної пори року. Наприклад, кавуни і дині в природних умовах не визрівають раніше серпня. Купувати їх в травні або червні не треба, тому що ймовірність перевищення нітратів занадто висока.
Ці прості способи допоможуть вам знизити небезпечну кількість нітратів та інших шкідливих компонентів
Можна придбати нітрат-тестери. Але ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
Джерело: Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!