Аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі повідомив, що очікується подальше зростання цін на молочні продукти в жовтні через нестачу молока-сировини на внутрішньому ринку і підвищення закупівельних цін.
Зараз молоко пастеризоване жирністю 2,5% станом на кінець вересня в середньому коштує 40,45 грн за кг, що на 29 коп. (+0,72%) більше порівняно до попереднього місяця і на 2,82 грн (+7%) більше порівняно до минулорічного періоду, повідомляє Дзеркало тижня.
Кефір жирністю 2,5% в різній тарі в середньому коштує 50,91 грн за кг, що на 15 коп. (+0,30%) дорожче ніж в вересні поточного року і на 1,61 грн (+3,16%) дорожче ніж торік.
Сметана жирністю 15% в різній тарі в кінці вересня в середньому коштувала 110,73 грн за кг, що на 7 коп. (0,06%) менше порівняно до попереднього місяця. Порівняно до минулого року сметана подорожчала на 17,67 грн (+16%).
Ціна на йогурт питний в пластикових пляшках, плівці чи в картонних коробках в середньому склала 69,50 грн за кг, що на 80 коп. (+1,15%) більше ніж місяць тому, але на 37 коп. (-0,53%) менше ніж торік.
Ціна на сир кисломолочний жирністю 9% в останній декаді вересня склала 187,70 грн за кг. Продукт подешевшав на 1,03 грн (-0,55%) порівняно до попереднього місяця, але подорожчав на 16,75 грн (+8,93%) порівняно до минулорічного періоду.
Вершкове масло жирністю від 72,5% до 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 350,09 грн за кг, що на 64 коп. (+0,18%) дорожче ніж в кінці серпня і на 52,05 грн (+14,87%) дорожче ніж торік.
На думку аналітика, ймовірними причинами дорожчання майже усіх молочних продуктів, які входять до споживчого кошику українців, порівняно до минулого року є зростання витрат переробних підприємств на електроенергію, паливо і логістику, зростання закупівельних цін на сировину внаслідок скорочення її виробництва через сильну спеку в липні-серпні та скорочення поголів’я корів після повномасштабного вторгнення Росії.
Він також зазначив, що в жовтні скоротилися певною мірою темпи росту цін на молоко пастеризоване, кефір, йогурт питний, вершкове масло жирністю 73% порівняно до вересня 2023 року. На його думку, переробні підприємства утримуються від суттєвого підвищення цін на ряд молочних продуктів, незважаючи на збільшення собівартості виробництва, щоби не спугнути споживачів.
З початку вересня зросли продажі свіжих молочних продуктів, сирів та вершкового масла на внутрішньому ринку.
Українські підприємства все менше цікавить експорт вершкового масла, оскільки в ЄС знижуються ціни на продукт, а в Україні скорочуються запаси товару. Через нестачу сировини переробні підприємства не змогли влітку виробити достатню кількість товару. Тому, зараз національні переробники працюють на закриття потреб внутрішнього ринку де спостерігається активний попит на масло.
Експерт зазначив, що неоднозначна ситуація склалася на ринку сирів. З одного боку, подешевшали сир «Український» та «Маасдам» вітчизняного виробництва. З іншого богу, ціни на сири «Гауда» та «Моцарелла» українського виробництва продовжили йти в гору.
«Ймовірно, така ситуація пов’язана з тим, що сировари відчували суттєву нестачу в сировині протягом останніх двох місяців, були змушені підвищувати закупівельні ціни на сире молоко, що в результаті вплинуло на дорожчання готової продукції. Тому навіть певні імпортні сири залишаються конкурентноздатними в ціні на полицях українських супермаркетів»,– пояснив експерт.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!
Попри скорочення обсягів надою, в серпні Україна збільшила експорт молочних продуктів, зокрема вершкового масла. Активність українських експортерів підштовхує дефіцит молочних...
У квітні Україна імпортувала 5,05 тис. тонн молочних продуктів, що на 11% більше порівняно з березнем на 5% більше аніж...
Результати моніторингу проведеного експертами Асоціації виробників молока свідчать про те, що в Україні існують фактори, які впливають на підвищення цін...