147 українських вчених вбила росія

147 українських вчених загинули з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Такі дані були оприлюднені під час міжнародної конференції BioGeNext, яка відбувається зараз в Києві, повідомляє Цензор.НЕТ.

Йдеться не тільки про тих науковців та аспірантів, які пішли на фронт, а й про тих, хто загинув в тилу чи на окупованих територіях. 

Серед українців, які віддали життя в боях за Батьківщину, - двоє двоє співробітників Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ. У перші дні війни, 1 березня, під Києвом загинув головний інженер ІМБГ Максим Павленко, який вступив до ТРО. 21 липня 2022 року на Донбасі загинув молодий вчений, провідний інженер відділу біомедичної хімії Василь Вдовін, який воював у складі 72-ої окремої механізованої бригади.

Біжана Шаропова, біофізика та популяризатора науки, вченого Інституту фізіології ім. Богомольця НАНУ, який воював у лавах добробатів ще в 2014-2015 рр., і знов пішов на фронт у 2022-му, посмертно нагороджено званням Героя України. Біжан загинув у боях на Харківщині, з квітня 2022 року вважався зниклим безвісти, рідні та колеги до останнього сподівалися на диво, але у січні 2023 року завдяки низці експертиз було підтверджено загибель воїна.

8 березня 2022 року загинула кандидатка технічних наук Юлія Ващенко - окупанти розстріляли її з чоловіком в автомобілі неподалік Броварів.

У Маріуполі в березні 2022 року померла на місці від осколкових поранень Наталія Лоскутова, доцентка кафедри німецької та французької філології в Маріупольському державному університеті. Лоскутова, кандидатка філологічних наук, яка досліджувала українську і французьку термінологію, загинула, коли стояла в черзі за продуктами.

Під час ракетної атаки на столицю на початку 2024 року загинула докторка біологічних наук, донедавна - професорка кафедри екології в Києво-Могилянській академії Людмила Шевцова.

Мартиролог загиблих науковців складає група активістів, яка започаткувала проєкт "Українські вчені на війні. UA Scientists at War". Один з учасників проєкту Олексій Болдирєв, завідувач кафедри біотехнології Київського авіаційного інституту, науковий редактор порталу "Моя наука", каже, що збирати дані про загиблих допомагають науковці та просто люди в соцмережах.

"Насамперед ми ставимо собі задачу оцінити втрати кількісно, співставити з втратами української науки внаслідок війн та репресій у ХХ столітті", - розповідає Болдирєв.

Довідка. Поки друкували постер, кількість загиблих зросла зі 142 до 147.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

 

По тематике

Сумські науковці розробили унікальний пристрій модифікування полімерів наноматеріалами
25.09.2024 11:58

Сумські науковці розробили унікальний пристрій модифікування полімерів наноматеріалами

Інноваційна напівпромислова установка, створена вченими Сумського державного університету на замовлення чеської компанії, здатна покращувати властивості полімерних матеріалів за допомогою нанесення...

Над Землею з’явиться другий Місяць
23.09.2024 21:46

Над Землею з’явиться другий Місяць

Найближчим часом над Землею буде одразу два Місяці. Другий Місяць з'явиться в кінці вересня завдяки новому астероїду, який вчені відкрили...

Науковці скаржаться на супутники Ілона Маска
20.09.2024 18:12

Науковці скаржаться на супутники Ілона Маска

Радіохвилі від мережі супутників Starlink, яка дедалі більше зростає, перешкоджають ученим проводити якісні дослідження Всесвіту....

Науковці дослідили ознаки зворотної еволюції у сучасних людей
09.09.2024 18:37

Науковці дослідили ознаки зворотної еволюції у сучасних людей

Нещодавні дослідження в галузі еволюційної біології викликали справжній фурор у науковому світі. Вчені виявили у сучасних людей ознаки, які можуть...

Вибух ракети Ілона Маска спричинив першу в історії дірку в іоносфері
03.09.2024 18:12

Вибух ракети Ілона Маска спричинив першу в історії дірку в іоносфері

Ракетний вибух породив новий феномен: дірка в іоносфері вперше зафіксована в історії...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.