Науковці скаржаться на супутники Ілона Маска

Радіохвилі від мережі супутників Starlink, яка дедалі більше зростає, перешкоджають ученим проводити якісні дослідження Всесвіту.

На проблему звернули увагу вчені Нідерландського інституту радіоастрономії (ASTRON). Вони зазначають, що тисячі орбітальних супутників засліплюють радіотелескопи й можуть заважати астрономічним дослідженням. Про це пише ua.news з посиланням на ВВС.

Супутники надають широкосмуговий доступ до інтернету в усьому світі, зокрема й у віддалених місцях. За даними британського департаменту цифрових технологій, культури, медіа та спорту, тести 2022 року показали, що Starlink може забезпечувати в чотири рази вищу за середню швидкість інтернету.

Астрономи натомість звернули увагу на проблеми, з якими вони зіткнулися через ці супутники.

«Щоразу, коли їх запускають із таким рівнем випромінювання, ми бачимо все менше й менше неба. Ми намагаємося роздивитися такі речі, як струмені, які випускають чорні діри в центрі галактик. Ми також спостерігаємо за деякими з найдавніших галактик, віддаленими на мільйони й мільйони світлових років від нас, а також за екзопланетами», – сказала професорка Джессіка Демпсі, директорка ASTRON.

За словами науковців, нове покоління супутників Starlink, які забезпечують швидкісний інтернет у всьому світі, більше заважає радіотелескопам, аніж попередні версії. За даними ASTRON, перешкоди від супутників другого покоління, або V2, були в 32 рази сильнішими, ніж від супутників першого покоління. А обсяг радіації, яку вони випромінюють, перевищує норми, встановлені Міжнародним союзом телекомунікацій, додала професорка Демпсі.

Як зазначено в дослідженні ASTRON, проведеному в липні за допомогою радіотелескопа LOFAR у Нідерландах, багато об’єктів у космосі, зокрема й далекі галактики та планети, випромінюють світло в електромагнітному спектрі. Таке випромінювання поширюється як хвилі – і радіотелескопи можуть їх вловлювати, завдяки чому ми отримуємо уявлення про речі, яких не можемо побачити на власні очі. Але супутники заважають вловлювати ці хвилі.

Учені кажуть, що виявили ненавмисне електромагнітне випромінювання від майже всіх супутників V2 Starlink, за якими вони спостерігали. При цьому воно було приблизно в 10 мільйонів разів яскравішим, ніж випромінювання від найслабших виявлених джерел світла.

Окрім того, науковці побоюються, що світлове забруднення від супутників заважає оптичним телескопам.

Учені кажуть, що обговорювали зі SpaceX питання випромінювання від супутників першого покоління, і компанія прислухалася до них. Але покоління V2 виявилося ще потужнішим.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

По тематике

До станції «Академік Вернадський» масово повертаються пінгвіни
15.10.2024 16:04

До станції «Академік Вернадський» масово повертаються пінгвіни

В Антарктиці набирає обертів весна і навколо острова Галіндез, де розташована українська станція «Академік Вернадський», скресає морська крига....

«Захищений від апокаліпсису» Cybertruck відкликається вже вп’яте за рік
07.10.2024 15:22

«Захищений від апокаліпсису» Cybertruck відкликається вже вп’яте за рік

Тесла відкликає понад 27000 Cybertruck у Сполучених Штатах через затримку зображення камери заднього виду, що може погіршити видимість водія та...

Сумські науковці розробили унікальний пристрій модифікування полімерів наноматеріалами
25.09.2024 11:58

Сумські науковці розробили унікальний пристрій модифікування полімерів наноматеріалами

Інноваційна напівпромислова установка, створена вченими Сумського державного університету на замовлення чеської компанії, здатна покращувати властивості полімерних матеріалів за допомогою нанесення...

Над Землею з’явиться другий Місяць
23.09.2024 21:46

Над Землею з’явиться другий Місяць

Найближчим часом над Землею буде одразу два Місяці. Другий Місяць з'явиться в кінці вересня завдяки новому астероїду, який вчені відкрили...

147 українських вчених вбила росія
20.09.2024 12:16

147 українських вчених вбила росія

147 українських вчених загинули з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.