Вчені виявили у людей два піки старіння — у 44 та 60 років

Біологи виявили, що старіння у людей відбувається не лінійно, а з двома піками — у віці 44 та 60 років. У ці періоди в людей відбувалися молекулярні зміни в усіх системах організму, через що підвищувався ризик вікових захворювань.

Подальше вивчення причин появи таких піків допоможе краще розраховувати для різного віку ризики хвороб, пов’язаних зі старінням. Результати дослідження опублікували в журналі Nature Aging, пише nauka.ua.

У дослідженні взяли участь 108 добровольців віком від 25 до 75 років, за якими спостерігали в середньому протягом 1,7 року, а іноді аж до семи років. Науковці відбирали у них біологічні зразки, зокрема кров, і вивчали зміну генів, білків та продуктів обміну речовин з віком. Як виявилося, 81 відсоток таких змін відбувався не поступово, а з піками у 44 та 60 років.

Як виявилося, у віці 44 років у людей змінювалися шляхи метаболізму жирів та алкоголю, а також робота серця та судин. Через такі зміни у людей в цьому віці зростав ризик появи серцево-судинних захворювань. А у віці 60 років змінювалася регуляція імунної системи та обміну вуглеводів. Це може пояснити появу у людей літнього віку діабету і різних порушень роботи імунітету. За такими змінами науковці зможуть відстежувати темпи старіння та передбачати появу хвороб, пов’язаних з ним.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

 

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.