Біля узбережжя Марокко знайшли піратський корабель XVII століття

Уламки піратського судна, так званого «берберського корсара», покоїлися у глибоких водах Гібралтарської протоки між Іспанією та Марокко.

Берберією називали велику частину західного узбережжя Північної Африки – від сучасного Марокко до Лівії – на честь народу берберів, що там мешкали.

Хто і що знайшов

На уламки невеликого піратського судна XVII століття, так званого «берберського корсара», натрапили підводні археологи з компанії Odyssey Marine Exploration (OME). Вона займається пошуками затонулих кораблів та базується у Флориді.

Археологи зробили відкриття ще у 2005 році, проте не могли опублікувати інформацію про нього, доки не завершилося велике історичне дослідження. Стаття, присвячена його результатам, а також катастрофі корабля, була опублікована лише тепер у виданні Wreckwatch. Її автор – засновник OME та керівник експедиції Грег Стемм.

артефакти з піратського корабля

Підводні археологи виявили місце аварії піратського судна на глибині близько 830 метрів, коли шукали останки 80-гарматного англійського військового корабля HMS Sussex, що затонув в цьому районі в 1694 році. Експедиція 2005 року також знайшла в цьому районі уламки давньоримських та фінікійських кораблів.

«Як це часто буває під час пошуку конкретного затонулого корабля, ми виявили безліч раніше небачених місць», – розповів Грег Стемм виданню Live Science, пише 50plus.com.ua.

«Берберський корсар» здивував дослідників тим, що перевозив вантаж каструль, сковорідок та інших металевих виробів, виготовлених в Алжирі. Ймовірно, таким чином пірати намагалися замаскувати корабель під торгове судно. Хоча деякі артефакти, виявлені на місці аварії, вказували на те, що цей піратський корабель був завантажений краденими товарами.

скарби з затонулого корабля

Що ще відомо про корабель

Судно завдовжки 14 метрів, швидше за все, було тартаном. Тартани являли собою невеликі кораблі з трикутними вітрилами на двох щоглах, які також можна було приводити в рух веслами.

Археологи дослідили корабель за допомогою дистанційно керованого апарату (ROV). Завдяки цьому експерти дізналися, що команда судна з близько двох десятків людей була добре озброєна, зокрема гарматами та безліччю мушкетів. Дослідники також знайшли рідкісну підзорну трубу, яку, ймовірно, пірати захопили з якогось європейського корабля.

За припущенням першовідкривачів, піратське судно, можливо, прямувало до узбережжя Іспанії, щоб захопити та поневолити людей.

Від XV до XIX століття берберські пірати являли собою серйозну загрозу для кораблів та населення прибережних районів Середземномор’я та Атлантики. Бранців, захоплених під час корсарських набігів, викуповували або продавали в рабство, іноді на невільницькому ринку в Алжирі. Часто цих людей утримували з метою отримання викупу.

Діяльність північноафриканських корсарів припинилася на початку XIX століття, коли вони зазнали поразки у берберських війнах від Сполучених Штатів Америки, Швеції та Сицилійського королівства.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

На Полтавщині на території заповідника знайшли колекцію артефактів
25.06.2024 18:15

На Полтавщині на території заповідника знайшли колекцію артефактів

Залізні наконечники стріл, елементи одягу, господарські знаряддя та посуд - колекцію артефактів віднайшли на території історико-культурного заповідника “Більськ”....

У Середземному морі знайдено найдавніший затонулий корабель
24.06.2024 15:47

У Середземному морі знайдено найдавніший затонулий корабель

Археологи виявили у Середземному морі, поблизу узбережжя Ізраїлю, уламки 3300-річного затонулого корабля, який вважається найстарішим виявленим судном у глибоких водах...

У Греції знайшли мармурову голову Аполлона віком майже 2 тисячі років
12.04.2024 15:49

У Греції знайшли мармурову голову Аполлона віком майже 2 тисячі років

Грецькі археологи виявили мармурову голову Аполлона у стародавньому місті Філіппи на північному заході країни....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.