У Середземному морі знайдено найдавніший затонулий корабель

Археологи виявили у Середземному морі, поблизу узбережжя Ізраїлю, уламки 3300-річного затонулого корабля, який вважається найстарішим виявленим судном у глибоких водах регіону.

Про це із посиланням на дані Управління старожитностей Ізраїлю повідомляє ua.news з посиланням на CNN.

За оцінками науковців, судно належить до XIII або XIV століття до н.е. Його виявили за 90 кілометрів від берега Ізраїлю у водах на глибині 1,8 кілометра. Всередині корабля були сотні неушкоджених глеків.

Рештки старовинного корабля були знайдені під час екологічного дослідження морського дна лондонською газовидобувною компанією Energean, поінформувала очільниця компанії Карніт Бахартан.

Energean вилучила глеки із затонулого корабля, цього літа вони будуть виставлені у новому Національному кампусі археології Ізраїлю ім.Джея і Джині Шоттенштейнів у Єрусалимі.

На думку Якова Шарвіта, директора відділу морської археології в ізраїльському Управлінні старожитностей, корабель міг розбитися внаслідок шторму або зустрічі із піратами.
«Це перша і найдавніша корабельна аварія, виявлена на сьогодні у глибоководному східному Середземномор’ї», – сказав він.

Шарвіт розповів, що знайдені глеки на борту корабля свідчать, що судно було торговим. Посуд, імовірно, містив олію, вино або інші сільськогосподарські продукти. Це вказує на те, що торгівля у ті часи велася через море.
Він додав, що це «сенсація нового рівня», оскільки знахідка демонструє вражаючі навігаційні здібності стародавніх людей, які наважилися перетинати Середземне море без жодного зорового контакту із берегом.

Раніше вважалося, що торговці у доісторичному світі плавали морем лише від порту до порту, а не через відкрите море, а пасажири судна мали бачити берегову лінію.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

На Полтавщині на території заповідника знайшли колекцію артефактів
25.06.2024 18:15

На Полтавщині на території заповідника знайшли колекцію артефактів

Залізні наконечники стріл, елементи одягу, господарські знаряддя та посуд - колекцію артефактів віднайшли на території історико-культурного заповідника “Більськ”....

У Греції знайшли мармурову голову Аполлона віком майже 2 тисячі років
12.04.2024 15:49

У Греції знайшли мармурову голову Аполлона віком майже 2 тисячі років

Грецькі археологи виявили мармурову голову Аполлона у стародавньому місті Філіппи на північному заході країни....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.