Блоги

Ситуація зі свободою слова на Сумщині за березень 2023 року

Що відбувалося у медійному середовищі області, на що скаржаться жірналісти та чи були зафіксовані перешкоджання дільності - про все це, за березень 2023 року у Сумській області.

Непорозуміння з військовими та відсутність оперативної подачі офіційної інформації: розповсюджені причини скарг від журналістів.

"Багато часу витрачаєш на з'ясування обставин з військовим прес-офіцерам на локаціях, аргументуючи свої дії, бувають непорозуміння, причому дуже дивного характеру, зазвичай. Утім, все вирішується в ході розмов, але це завжди додаткові непорозуміння, яких раніше було менше. Від військової адміністрації довго доводиться чекати на офіційні позиції." - говорить Андрій Крамченков, шеф-редактор відділу новин на Суспільне.Суми. 

"Ми - акредитовані журналісти, приїжджаємо на локацію - там на місці пресофіцер намегається перешкоджати нам, доходило до погроз. Вимагають додаткові документи, які нічим не передбачені. Врешті, все з'ясовується, що ми праві і можемо працювати. До чого ці всі дії - не зрозуміло. Зайвий час у небезпечному місці і перешкоджання замість сприяння в роботі - дивна річ" - ділиться з нами подіями березня Олеся Боровик, журналістка "Ми-Україна" та співзасновниця регіональних медіа "Спецкор" та "Кордон.Медіа".

Директорку телеканалу "Відікон" обурила вибірковість щодо медійників під час візиту Президента на Сумщину. "Ми працювали в окупації, цілодобово тримаючи в курсі подій усю нашу аудиторію, а в каналу - найбільше охоплення в області, зазначає Наталія Братушка, першими заїхали в Тростянець після деокупації, знімали все чи не щодня. Вперше Президент приїхав на сумщину і нашій аудиторії це теж було би важливо показати. Але в адміністрації запевнили: нікого з журналістів не пустять, безпекові вимоги. Натомість, вже по факту, були на зустрічі з Президентом місцеві медіа Охтирки та Тростянця. Нікого з наших не пустили, сумських - взагалі не було. Що це ще за вибірковий підхід - я не розумію".

Загалом, місцевих медіа турбує, що офіційна інформація перестала бути оперативною. "ноу-нейм" телеграми почали постити неперевірену інформацію, а медіа - дотримуються стандартів і вимог безпеки та мовчать допоки не буде висвітлена офіційна позиція, хоча журналісти і в курсі подій, що відбуваються. Такий стан речей негативно впливає на довіру аудиторії.

Нових відкритих проваджень щодо перешкоджань професійні журналістській діяльності на Сумщині за березень - не було, запевняють у поліції та прокуратурі області.

Альона Яцина, регіональна представниця Інститут масової інформації у Сумській області

 

view counter

По тематике

Alona Yatsyna
Крадіжки контенту і непорозуміння із допусками: що турбує медійників Сумщини у квітні 2024

У Сумах журналісти заявляють про системну публікацію своїх матеріалів без вказання авторства, при чому скаржаться як на сайти так і...

Alona Yatsyna 24.04.2024 17:15
Alona Yatsyna
Приватні брифінги влади і системні перешкоджання військових: на Сумщині суттєво погіршилась ситуація зі свободою слова

З початком 2024 року по країні прокотилася хвиля новин про перешкоджання професійній діяльності і тиску на медійників. Найбільше резонансними стали...

Alona Yatsyna 08.02.2024 16:45
Константин Зарецкий
Куда Порошенко послал журналистов?

Вы гражданин Украины, журналист по профессии, хотите бороться с коррупцией и снимать скандальные сюжеты о первых лицах страны? Тогда сотрудники...

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.