Грибна небезпека: 2 вже отруєння на Сумщині

Цього року в Сумській області вже зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами.

Про це повідомляє лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило. Ймовірно причиною отруєння була бліда поганка, яка замаскувалась під зелені сироїжки. Постраждалий один чоловік із смт Свеси та дві людини з Ямполя Шосткинського району. Тільки своєчасне звернення за медичною допомогою врятувало життя постраждалим!

Полювання за грибами дуже приємне та захоплююче заняття, але робити це потрібно правильно і дуже уважно. Досвідчені грибники знають, які гриби збирати можна, але новачки можуть припуститися помилки і випадково зірвати отруйний гриб. Щороку, фахівці Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб фіксують отруєння грибами, які навіть призводили до летальних випадків.

Гриби здавна відносять до цінних харчових продуктів і не випадково називають рослинним м’ясом. Відомо, що білків в грибах більше чим в овочах, багато вітамінів групи В , (особливо в лисичках та опеньках), РР, Д. За кількістю мінеральних речовин гриби схожі з фруктами, а за вмістом фосфору – з рибою. Є в них також мідь, цинк та лецитин, який запобігає накопиченню в організмі холестерину. Гриби багаті білками, жирами, вуглеводами, амінокислотами, є речовини необхідні для підвищення імунітету та покращанню обміну речовин. Гриби лисички взагалі унікальні, ніколи не бувають червивими. Річ у тому, що у них міститься речовина під назвою хіноманоза, яку не переносять всі жучки, черв’ячки та гельмінти( саме тому сирі або сушені лисички можна споживати у якості ліків проти глистів, їх яєць та цистів).

Щоб уникнути небезпеки треба чітко знати:

гриби бувають:

- їстівні;

- умовно їстівні;

- отруйні.

До їстівних грибів відносять більшість трубчатих грибів - це білий гриб, підберезовик, підосиновик, маслюки, а також деякі пластинчаті гриби - це печериці, опеньки, лисички. Їстівні гриби не потребують попередньої теплової обробки перед приготуванням.

До умовно їстівних грибів відносять сироїжки, зморшки, вовнянки, піддубники, грузді, чорнушки, зеленушки, рядовки. Ці гриби потребують попередньої теплової обробки перед приготуванням. Обробка зводиться до вимочування холодною водою та попереднього відварювання на протязі 15 хвилин. При засолюванні грибів ( піддубники, грузді) потрібно чітко дотримуватися технології приготування та витримки 1-1,5 місяців.

Отруйні гриби-цебліда поганка ( найбільш небезпечний гриб в українських лісах), мухомор, строчки, сатанинський гриб, несправжні опеньки. Існує три різновиди блідої поганки – біла, зелена та жовта. Гриб маскується під печериці, сироїжки, рядовки. Найчастіше бліду поганку плутають з білою та зеленою сироїжками. Відрізнити бліду поганку від печериці, сироїжки дуже просто, але в природних умовах водночас і дуже важко. Тому потрібно бути дуже пильними.

У блідої поганки пластинки під шапинкою білі, або зеленуваті, на кінці ніжки є бульбо видне потовщення, на ніжці під шапинкою завжди присутній комірець. При надломі залишається білою.

У печериць – пластинки рожеві або фіолетові, сироїжки не мають комірця та потовщення на ніжці.

У блідої поганки всі частини гриба отруйні, в тому числі і спори. Тому не зривайте гриби чи ягоди біля блідої поганки, оскільки на них можуть бути отруйні спори. Термічна обробка не зменшує дію отрути, яка впливає в основному на печінку, руйнуючи печінкові клітини. А також викликають пошкодження клітин крові.

Отруєння блідою поганкою характеризується тим, що симптоми з’являються через тривалий час ( від 6-12 до 30 годин) після вживання грибів в їжу, розвиваються незворотні зміни внутрішніх органів - печінки, нирок, серця.

Тому, якщо після вживання грибів з’явилися

- нудота;

- блювання;

- пронос;

- загальна слабкість;

- головний біль;

- запаморочення;

- біль в животі.

Необхідно хворому промити шлунок та негайно викликати «швидку».

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Запам’ятайте: при отруєнні отруйними грибами не своєчасно розпочате лікування ( на 2-5 добу) в більшості випадків буває безуспішним.

Гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям та з хронічними захворюваннями. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Їстивні гриби при неблагополучних екологічних умовах можуть придбати токсичні властивості, якщо ростуть поблизу хімічних комбінатів, промислових об’єктах, біля автомобільних трас. В таких умовах накопичується в високих концентраціях ртуть, свинець, кадмій і гриби стають шкідливими.

Основне правило запобігання отруєння грибами- не слід збирати гриби з пластинчатим гіменофором ( пластинки під шапочкою). Це не запобігає всім отруєнням грибами, однак дозволяє уникнути найбільш небезпечних - блідою поганкою.

Слід пам’ятати:

- Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.

- Не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними.

- Якщо гриб вам невідомий - не беріть його.

- Не беріть червиві, трухляві гриби.

- Не збирайте гриби в посушливу погоду. В цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

- Не куштуйте сирі гриби.

- Не збирайте гриби біля автострад, вздовж залізничних колій, поблизу промислових підприємств, хімічних комбінатів.

- Після збирання грибів проведіть їх ретельне сортування, відкинувши гриби без ніжок, старі, або гриби, які викликають сумнів.

- Гриби ретельно вимити, в декількох водах.

- Умовно-їстівні гриби відварити впродовж 15 хвилин, з моменту закипання, злити воду і тільки потім готувати з грибів страву.

- Необхідно пам’ятати, що такі „ народні прикмети” , як цибулина в присутності отруйного гриба в каструлі синіє, а срібний предмет в присутності отруйного гриба в каструлі чорніє, є повною нісенітницею і не відповідає дійсності.

- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Готові грибні страви вважаються особливо швидкопсувними, тому зберігати їх довго навіть в холодильнику не можна.

Бережіть своє здоров’я та своїх близьких!

view counter

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.