Бути корисною на чужині: як сумчанка допомагає Україні в Німеччині

Жах, який посіяли росіяни з 24 лютого 2022 року в життя українців, ще довго буде переслідувати і дорослих, і дітей. Для всіх українців життя розділилося на до і після вторгнення. Багато співвітчизників шукали порятунок за кордоном. Хтось у родичів та знайомих, хтось їхав у невідомість.

Змінити Суми на чужину довелося і Богдані. Разом з донькою вона поїхала в німецький Франкфурт-на-Майні. Але, як і багато наших співвітчизників, що знайшли прихисток в іншій країні, шукає можливості бути корисною для України навіть за тисячі кілометрів та наблизити довгоочікувану Перемогу.

Палаюча Україна

«Я тікала з дому 24-го числа зранку. У Сумах був не властивий нашому місту трафік. Шалені черги до автозаправок і довга пробка з міста. Я взяла всі документи та якісь речі, впіймали з донькою кішку і поїхали. Я дякую Богу, що був бензин у баку. Тікали на Чернігівщину в село, подалі від кордону та з великого міста.

По дорозі ми обганяли досить багато великих військових автомобілів, що їхали у напрямку Києва.

А далі все було, як уві сні...

Невдовзі селом поїхали колони кацапських танків. А інтернет розказував, що відбувається в Україні. Окрема сторінка - Суми. Бої в місті, пожежі та вибухи - жахливий сон на яву.

Але ми всі мали тверде переконання, що реакція світової спільноти змусить окупантів схаменутися та відступити. Тиждень. Два тижні... Ні. Повномасштабне вторгнення триває. Війна. Ми кричимо у соцмережах. А у відповідь - нічого. Тільки соцмережі нам розповідають про Бучу…

Березень. Цілий місяць чуємо вибухи. Десь за 30 км від нас осіли окупанти. Тривожні валізи стоять зібрані. Вхід у підвал завжди відкритий. І безсонні ночі. Чергуємо. Живемо з телефонами в руках. Запаси продовольства в селі були. Хліб з морозилки і, в першу чергу, дітям.

Розстріляні автівки. Перші загиблі та поранені в нашій місцевості…», -  спогади Богдани про початок повномасштабного вторгнення досі наповнені емоціями.

Німеччина

«Багато друзів тікали за кордон. Я не розглядала такий варіант на початку, бо вірила, що цей жах скоро закінчиться. Але ні.

Мені з донькою запропонували поїхати до Німеччини. Сказали, що влада Німеччини і прості громадяни всіляко допомагають українцям.

На початку квітня ми прибули в Німеччину. Жили в німецькій сім’ї. Жінка з двома дітьми створили для нас дуже затишне та привітне середовище. Відволікали нас від тривожних новин. Вона нам допомогла з оформленням всіх документів. Бюрократія тут в рази більша, ніж у нас - дуже багато паперів.

Перші два місяці якось пролетіли. Відчувала себе сліпим кошеням, яке щойно народилося. Якась безпорадність та відчай, адже переживала за рідних на Батьківщині. І за всіх.

Доньку влаштували у місцеву школу, де є інтеграційний клас з дітьми з України. Я почала відвідувати курси німецької мови. Там спілкувалася з українками.

Але щоразу, читаючи новини, шукала  звістку про закінчення війни. Життя в стані очікування. Я не скаржилася, просто було боляче за наших», - згадує Богдана.

Благодійні концерти та волонтерство

Богдана - людина творчої натури та абсолютно мирної професії, знайшла застосування своїм здібностям і на чужині. Сумчанка розповідає: «В Україні я працювала керівником вокального гуртка та вчителем музичного мистецтва в с. Бездрик. Я люблю свою роботу, люблю спів. Та про це вже не хотіла і думати».

Але ж до співу довелося повернутися. В соцмережі Богдана натрапила на оголошення від організаторів благодійного концерту, які запрошували артистів взяти участь в програмі.

І після трьох місяців мовчання дівчина почала співати на благодійних концертах.  «Роблю це і зараз. Але зараз в мене є ще більша мотивація для цього. Увесь час я запитувала у брата: чи має він в чомусь потребу. Казав, що всім необхідним забезпечений. Але, пройшовши Бахмут, їхній підрозділ втратив авто та дрон. Я зверталася до всіх. Але хто я? Нас таких багато. Тим паче, що і нечесних вистачає. То треба було з чогось починати.  Українці донатять. Але важко», - розповідає сумчанка. З придбанням автівки допомогла організація FORPOSTFUND, а на дрон ще триває збір.

Найчастіше Богдана бере участь у заходах, які організовує Helfende Hand für Menschen aus der Ukraine/Рука допомоги Україні. Цю організацію заснували після 24 лютого 2022 року. Як розповіла сумчанка, під час благодійних заходів збирають кошти на військові потреби: від дрібниць, одягу, до радіостанцій, рацій, тепловізорів, дронів та автівок. Замовлення відвозять в Україну волонтери і передають безпосередньо в руки військових. Проводилися збори на гуманітарні потреби цивільного населення, генератори, автомобілі швидкої допомоги.

З січня Богдана приєдналась до безстрокової демонстрації Манвахе (Mahnwache) біля російського консульства - українці приходять туди щодня від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Богдана долучалась до заходу об’єднання «Мрія». Цей проєкт з’єднав ГО «Всеукраїнське молодіжне спілкування» та організацію «Ich halte dich» із Німеччини після 27 лютого, коли було знищено найбільший український літак АН-225. Також, разом з іншими волонтерами сумчанка, збирає пожертви від німців з іншою волонтерською організацією.

Наразі Богдана розглядає ще одну можливість отримання коштів на потреби українців – це продаж на благодійних заходах власних малюнків.

Солідарні з українцями

У бажанні допомогти Україні об’єдналися люди різних національностей. Один з організаторів безстрокової акції під російським консульством Манвахе - сирієць Йозеф. Одразу після початку повномасштабного вторгнення він разом з небайдужими вийшов до російського консульства, аби підтримати Україну та засудити дії росії. «Згуртувалися стихійно 24 лютого перед московитським консульством, так і стоїмо. Мені друзі-німці давали в руки гроші і говорили "роби, як знаєш". Потім поставили коробку для пожертв. Стоять усі - 90% українці і німці», - розповів Йозеф.

За словами волонтера, для військових потреб українців в Німеччині можна збирати тільки приватно, що значно ускладнює комунікацію з великою кількістю людей. Такі збори проходять через знайомих. Переважна кількість німців їх підтримує.

Історія Богдани одна з численних, яка показує нескореність українців. Хтось здобуває перемогу в Україні, хтось допомагає пришвидшити її поза межами країни. Кожен день наближає нас до Перемоги, яку з нетерпінням чекають і українські біженці, щоб повернутися додому.

Допомога підрозділу брата Богдани

Збір коштів на дрон DJI Mavic 3T

Вартість становить близько 5 тис.євро

Більшу половину суми вже зібрано!

Банка:

https://send.monobank.ua/jar/6CgotEEMLr

карта 5375411202688383

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.