Дикроцеліоз є паразитозною хворобою, викликаною плоскими хробаками з роду Dicrocoelium (печінковий сисун). Інфікуються найчастіше ті люди, які мають справу з тваринами та їх продуктами.
Лосі, олені, козулі, ведмеді, зайці, вівці, кози, свині схильні до захворювання цими паразитами. Вони переносяться за допомогою проміжних господарів: сухопутних молюсків, равликів та мурах.
Людина може інфікуватися, вживаючи продукти з ураженої печінки худоби. Крім того, зараження може статися при випадковому попаданні в рот інфікованих мурах, які заковтуються разом з їжею. Про це зазначає лікар- епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Моренець.
Клінічні ознаки дикроцеліозу:
– підвищення температури тіла;
– висип на шкірі;
– болі в животі;
– пронос та інші симптоми, характерні для порушення роботи печінки.
На Сумщині осередки дикроцеліозу серед свиней зареєстровані у Сумському районі (село Кровне та Яструбине)
Профілактика дикроцеліозу:
– Ретельна обробка продуктів: перед вживанням ретельно мийте овочі, фрукти та зелень, особливо ті, які можуть контактувати із ґрунтом.
– Термічна обробка м’яса: обов’язково проварюйте або просмажуйте м’ясо (особливо печінку) до готовності.
– Огляд продуктів: під час відпочинку на природі уважно оглядайте продукти, щоб уникнути випадкового вживання заражених мурах.
– Особиста гігієна: дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни, мийте руки перед їжею.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!
Працівники Шосткинської філії ДП "Ліси України" під час чергового обходу лісових масивів натрапили на оленицю, яка виглядала виснаженою і не...
Сумська обласна організація Товариства Червоного Хреста України за підтримки Humane Society International з 01.05.2024 до 20.05.2024 проводить реєстрацію на проєкт...