Про це повідомила Наталія Галушко, лікар-епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Протягом вересня захворюваність на сальмонельози буде залишатися на високому рівні, адже сезонний підйом ще не закінчився. І лише в жовтні очікується деякий спад інтенсивності поширення цієї інфекції.
"Цікаво, що пандемія CОVID-19 протягом всього часу свого існування стримувала поширення збудників сальмонельозів серед населення, проте закінчення епохи лютування коронавірусу відзначилося зростанням активності шляхів передачі цих мікробів. Що саме викликало такий пресорний ефект на епідемічий процес сальмонельозів під час пандемії коронавірусної інфекції – ще доведеться вивчити, проте чинники, що приймають участь у поширенні цієї інфекції серед людей лікарям-епідеміологам добре відомі. Майже 98 % випадків сальмонельозів пов'язані зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі." — зазначила Наталія Галушко.
За ризиком забруднення сальмонелами харчові продукти можна розташувати таким чином:
- м'ясо і м’ясні продукти;
- риба і морепродукти;
- яйця і продукти, що їх містять;
- молоко і молокопродукти;
- овочі та фрукти.
Епідемічна небезпека м'яса різко зростає при його подрібненні (фарш) та зберіганні поза холодильником. «Справа в тому, — зазначила Наталія Галушко, — що забруднення м'яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини, під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, реалізації та кулінарної обробки. Збудник, що якимось чином опинився у м’ясі, починає розмножуватися при температурах вище +5 С».
Дуже небезпечними вважаються гусячі та качині яйця, які інфікуються сальмонелами під час формування їх в яйцеводі птахів. Внаслідок анатомічних особливостей організму курки, сальмонела не може потрапити в яйце. Проте збудник часто з’являється у кишечнику курки, та інфікування курячих яєць сальмонелами відбувається при забрудненні їх шкарлупи фекаліями курки.
Саме тому, яйця потрібно обов’язково мити перед приготуванням їжі. Крім того, існують переконливі докази того, що при тривалому зберіганні курячих яєць (більше 25-30 днів) сальмонела може проникнути всередину яйця через яйцеву шкарлупу і розмножуватись у жовтку.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!