В Охтирці збудували пам’ятник Захисникам України

Для багатьох охтирчан поява пам’ятника на Успенській площі стала хоч і приємним, але, все-таки, сюрпризом.

А в нашому місті вже були випадки, коли громадська думка повставала проти «несанкціонованих» змін і авторам скульптур доводилося їх зносити. Втім Кам’яний Козак, судячи з реакцій у соцмережах та пересудах на ринку, сподобався усім, без винятку.

Дізнавшись, що до створення цієї прикраси міста причетні не тільки охтирчани, але й люди, які проживають в інших містах, ми спробували отримати по черзі коментарі від усіх головних героїв цієї події. 

Андрій Безрук, мешканець обласного центру, депутат Сумської облради; Олексій Стеценко – журналіст, Київ; Андрій Броварник – депутат Охтирської міської ради; Роман Солошенко – керівник скульптурної майстерні (Охтирка); капелан Андрій Бринчак, церква ПЦУ «Успіння Божої Матері».

Броварник повідомив, що Козака побудували за кошти Благодійної організації «Благодійний Фонд «Меліос». Він є в ньому співзасновником, але про власну роль у втіленні проекту розповідати багато не схотів. Наголосив, що було б добре, щоб якомога більше охтирчан долучалися до розбудови свого міста. 

Другого співзасновника й директора фонду «Меліос» Андрія Безрука вдалося розпитати телефоном: «Це не перша і не остання справа фонду. Ми вдячні кожному захиснику України. Дуже добре, що охтирчанам сподобався пам’ятник. Охтирці, яка досі живе козацькими сотнями, саме такий і був потрібний».

Отець Андрій відзначив проект фонду «Меліос». І сказав, що попереду ще "роботи, роботи й роботи". Тому будь-яка допомога й надалі не буде зайвою. Хочеться створити великий меморіал, добудувати собор. Також священник поділився новиною, що в Охтирці невдовзі, в т.ч. для презентації Монументу, має відбутися візит Митрополита Епіфанія – очільника Православної Церкви України.

Солошенко, який керує скульптурним виробництвом, підтвердив, що над проектом працювали кілька років. Починався він з Козацького Хреста. Рушієм втілення ідеї Монументу, як скульптурної групи, був Броварник. Виготовляють такі скульптури у нас поруч: частину - в цеху на 8 сотні, частину - на базі в районі с. Михайленкового. Майстер відзначив, що їм з колегами приємно працювати над серйозними патріотичними проектами, а не тільки виготовляти садово-паркову скульптуру.

Ось так, по крупицях, ми збирали інформацію. На щастя, найбільш розлогу відповідь нам надав один із учасників цього благодійного проекту, столичний журналіст Олексій Стеценко. Він народився в Охтирці, у сім'ї лікаря, навчався в школі №1. Після закінчення університету, працює на телебаченні.

Ось, що він нам розповів:

– Скульптурна група Захисникам України – це вже не перший проект благодійного фонду «Меліос». Він працює вже 4 роки. Головний ідейний натхненник його створення – Андрій Броварник, нинішній депутат міської ради. Дуже важливу роль у ньому відіграє директор Андрій Безрук – підприємець із Сумщини, який був у минулому скликанні депутатом обласної ради і фінансує дуже багато доброчинних справ. А також Дмитро Кулібабін – ще один сумський підприємець і активіст. Він, наприклад, брав активну участь у нещодавній всеукраїнській ініціативі озеленення країни «Greening of the Planet» – був її співорганізатором на Сумщині.

Наш світогляд відчутно змінився з початком російської агресії проти України 2014-го року. Андрій Броварник особисто брав тоді участь в АТО, а ми всі почали, по мірі можливості, матеріально допомагати нашим військовим. Тоді по всій країні був сплеск волонтерства – відповідальні українці активно допомагали різним підрозділам, про це багато писали, збирали кошти… А нас, пам’ятаю, зачепило, що на слуху були десантники, морпіхи, відомі бригади, а от Охтирський інженерний полк якось оминула масова увага. Хоч він активно працював на передовій. Були свідомі охтирчани, які допомагали, чим могли. Ми тоді теж зв’язалися з командуванням, запитали, що потрібно, і закрили ці позиції. Наші хлопці взяли за традицію періодично возити речі першої необхідності на Донбас – їздили власним авто. Ми отримали навіть офіційні подяки від військово-цивільних адміністрацій Красногорівки, Мар’їнки та Донецької області.

Чотири роки тому ця ініціатива і трансформувалася у благодійний фонд «Меліос». Ідея виникла у Андрія Броварника. Всі погодилися, що треба робити благодійну роботу системною і впорядкованою. Вже під егідою фонду почали допомагати юним спортсменам, літнім людям і людям з особливими потребами. В Сумах фонд бере участь в організації спортивних турнірів для дітей: з боксу, дзюдо і самбо. Допомагає секції боксу в Сумах і секції дзюдо в Охтирці. Крім купівлі екіпірування, долучається до фінансування поїздок наших спортсменів на змагання – і чемпіонатів України, і міжнародних. 

Також в Сумах «Меліос» допомагає дитячому будинку, в Охтирці – дитячим та освітнім закладам: міняли вікна в дитсадках: «Берізка» та «Орлятко», в музеї космонавтики школи №2. В Охтирському будинку для людей похилого віку допомагаємо з окулярами. Зараз, ось, вирішили зробити подарунок для цього закладу – видання книг сучасного українського письменника Сергія Карюка. Це – цікаві легкі пригодницькі детективи про часи козацтва. Думаю, літнім людям буде цікаво їх почитати на дозвіллі. Такі самі видання передали в міську і районні бібліотеку: Охтирка, все таки, козацький край – такі твори будуть корисні всім місцевим любителям читання. 

Щодо Монументу Захисникам України… Так, поступово, ми і дійшли до того, щоб зробити для рідного міста щось масштабне… Вже багато років місце в самісінькому центрі Охтирки стоїть пусткою після того, як знесли пам’ятник Леніну. А це – місце сили: колись тут був головний храм міста – Успенська церква, перша кам’яна споруда в Охтирці. Вона простояла два століття, поки її не зруйнували комуністи. Вже багато років відбудувати ту саму церкву мріє отець Андрій Бринчак, а ми вирішили встановити на головній площі монумент на честь українських Захисників. Тих, що в усі часи захищали саме Україну та її цінності, і тих, які зараз боронять нашу державу від російської агресії. Адже Охтирка виникла як військове місто і вона зараз є таким: тут базуються військові підрозділи, які беруть участь у бойових діях на Сході України. 

Головним натхненником, як завжди став «наш двигун» – Андрій Броварник. Усе почалося з козацького хреста, який він замовив скульптору більше двох років тому. Хотілося зробити справді щось гарне і серйозне, тому дуже відповідально підійшли до втілення ідеї. Проект кілька разів змінювався. Місто мав прикрасити ансамбль скульптур, а не просто  пам’ятка. Розглядався варіант і з сучасним воїном. Однак, врешті зупинилися на остаточному варіанті з козаком, хрестом і каменем. Ретельно планували, де що розмістити, аби гармонійно вписатися в архітектуру площі. Розглядали  варіант розміщення скульптурної групи трохи в стороні, але згодом його відкинули.

Місту дуже пощастило, що воно має такого талановитого і завзятого майстра, як Роман Солошенко. Якщо хтось не знає, саме з його майстерні вийшли славнозвісні динозаври в парку, біля яких так полюбляють гратися діти. Роман прекрасно втілив нашу ідею, а ще, за що йому окрема подяка, зробив це за максимально комфортну для нас ціну. З розумінням поставився до того, що це – благодійний проект, який ми реалізували винятково власним коштом. А скульптура – річ недешева.

Ми вдячні і отцю Андрію Бринчаку, адже він дозволив нам встановити Монумент на земельній ділянці, відведеній під храм. З ним у нас повне взаєморозуміння: фонд допомагав йому в процесі реставрації вже збудованої церкви, а також він сам займається благодійністю – можна сказати, наш колега. Дуже багато допомоги він надає військовим на Сході та малозабезпеченим людям в Охтирці.

Сподіваємося, охтирчанам (чи, як казали в добу козацтва - охтирцям) новий Монумент сподобався. Бо молодим поколінням треба розповідати про реальні людські цінності, на яких будується здорове і успішне суспільство. І не на словах, а показувати власним прикладом.

В останній момент вдалось отримати коментарі скульптора Руслана Торяника, чия фантазія і втілена у камені.

Він також погодився розповісти нам, як знайшов образ для цієї фігури і чим надихався:

- Перш за все, я шукав головний сенс, який має нести наша скульптура. Ми зійшлися на образі козака – як уособлення всіх захисників і української землі, і українських цінностей – у різні віки та в різних регіонах. Але як він має виглядати?... Я задумався над життям козаків: вони його проводили в невпинній боротьбі, відбиваючи атаки дуже різних загарбників, з усіх боків. Це були одні походи за іншими, кожен наступний ворог – сильніший за попереднього… Так тривало сотні років і наша боротьба триває й досі. Тому наш козак – наче присів на хвилину, замислившись про майбутнє, заради якого він бореться. Його зовнішність я не копіював з когось конкретного. Це такий собі збірний образ захисника: суворі риси, відточені тяжким життям, і вдумливий вираз обличчя – людини, якій не байдуже, яка має високу мету. Мені дуже сподобалося працювати над цим проектом. Бо я вважаю, що нашому суспільству варто відроджувати українську культуру наших дідів-прадідів і знати нашу справжню історію, яку знищували століттями, поки наша земля була колонією Російської імперії.      

Підготував Андрій Міхєєв, okhtyrka.net

 
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.