У Раді прокоментували інформацію про масове оголошення у розшук військовозобов’язаних

У Раді пояснили, що військовозобов'язані оголошуються в розшук тільки після рішення суду та несплати штрафу за порушення військового обліку. Про масові оголошення в розшук не йдеться.

Представник ТЦК заявив, що військовозобов’язані, які з якихось причин не оновили свої дані, будуть вважатися порушниками і перебуватимуть у розшуку поліції. Своєю чергою, у Верховній Раді пояснили, що процедура оголошення у розшук порушників військового обліку дещо складніша.

З заявою про «автоматичне» оголошення у розшук виступив т.в.о заступника голови Івано-Франківського обласного ТЦК Андрій Мороз в інтерв’ю місцевим ЗМІ.

Що кажуть у ТЦК

Мороз пояснив, що люди, які не оновив свої дані в ТЦК, автоматично переходять у категорію порушників військового обліку. Тому таким людям може загрожувати адмінвідповідальність. За словами представника ТЦК, такі громадяни нібито перебувають у розшуку поліції. Він додав, що співробітники ТЦК кожного дня виявляють таких порушників і передають дані про них поліції.

Також, як зауважив представник ТЦК, порушниками обліку вважаються й ті військовозобов'язані особи, які не мають належним чином оформлених військово-облікових документів. Це навіть можуть буди люди, у яких є право на відтермінування від мобілізації, однак вони не оновили дані та не мають відповідного документа. Вони також притягуються до адміністративної відповідальності.

При цьому Мороз зазначив, що новий закон про мобілізацію значно спростив ведення обліку військовозобов’язаних. Тепер ТЦК мають доступ до актуальних даних та контактів військовозобов’язаних та можуть вручити повістки більшій кількості людей. Як відомо, нове мобілізаційне законодавство дозволяє ТЦК отримувати актуальні дані про військовозобов’язаних і вносити їх до електронної системи "Оберіг".

Пояснення представника оборонного комітету Ради

Член парламентського комітету з питань безпеки і оборони Федір Веніславський у коментарі Telegram-каналу «Труха-Україна» повідомив, що про масове оголошення порушників військового обліку у розшук поліцією не йдеться. Процедура притягнення до адміністративної відповідальності дещо складніша.

На першому етапі працівники ТЦК після виявлення порушника військового обліку складають протокол про адмінправопорушення й накладення штрафу на таку особу. Далі протокол направляється у суд. Далі уже суд ухвалює рішення – накладати штраф чи ні.

До поліції ТЦК звертається у випадку, якщо людина не виконує рішення суду, тобто не сплатила штраф. І тільки після цього людина може опинитися у розшуку через порушення військового обліку.

®

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.