У Чехії засновника фонду підозрюють у махінаціях на мільйони крон для українських біженців

Генеральна прокуратура Чехії висунула звинувачення засновнику фонду Help Ukraine Володимиру Гергелю у махінаціях із субсидіями.

За даними слідства, він привласнив мільйони крон, які держава виділила українським біженцям як субсидію на адаптацію. Про це повідомляє чеський мовник ČT24, інформує ua.news.

У квітні 2022 року Гергель відкрив громадський центр «Розтили» для інтеграції українських дітей та їхніх батьків. Міністерство освіти Чехії виділило його фонду Help Ukraine дві субсидії у розмірі 20 мільйонів чеських крон (близько 798 тисяч євро).
Кошти мали піти, наприклад, на вивчення чеської мови або забезпечення питного режиму. Субсидії надали за умови, що участь дітей в адаптаційній групі буде безплатною для батьків.
Однак журналісти ČT з’ясували, що фонд збирав з батьків гроші за участь дітей, а крім того, кілька місяців не платив вихователям за виконану роботу.

Також повідомлялось, що нібито на частину коштів Гергель купив квартиру у празькому районі Бранік.
За даними правоохоронців, невдовзі після того, як фонд отримав першу субсидію в розмірі 15 мільйонів крон (близько 598 тисяч євро), Гергель надіслав приблизно 2 мільйони на рахунок своєї матері. Пізніше він мав зняти 6 мільйонів готівкою з рахунку фонду й одразу заплатити 6 мільйонів за квартиру, вважають слідчі.
Згодом у межах розслідування поліції вдалося вилучити майно на суму щонайменше 12 мільйонів крон, зокрема частку в житлово-будівельному кооперативі.
Поліція займається цією справою з другої половини 2023 року. У разі доведення провини чоловіку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

 
view counter

По тематике

Посадовців охтирського лісгоспу будуть судити за махінації з деревиною на майже 2 млн грн
06.06.2024 15:10

Посадовців охтирського лісгоспу будуть судити за махінації з деревиною на майже 2 млн грн

Слідчі слідчого відділення Охтирського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області за матеріалами Управління Служби безпеки України,...

На Сумщині працівники оборонного підприємства вчинили махінації з комплектуючими до озброєння на 3,4 млн грн
31.05.2024 14:47

На Сумщині працівники оборонного підприємства вчинили махінації з комплектуючими до озброєння на 3,4 млн грн

Протиправна діяльність двох працівників оборонного підприємства та їх двох спільників, які незаконно заволоділи комплектуючими до озброєння, завдала збитків державі у...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.