Як прийняття ризиків формує наші рішення

Щоденно кожна людина стикається з потребою приймати рішення.

Деякі з них незначні, як от яким маршрутом їхати чи яку книгу читати. А окремі потребують серйозного осмислення, наприклад, фінансові вкладення чи інвестування. І доволі часто ці рішення неможливо ухвалити без ризику. Він впливає на наше повсякденне життя більше, ніж може здаватися на перший погляд. Тож розберемося, як прийняття ризиків відбиваються на діяльності людей.

Що потрібно знати про психологію ризику

Ризиком називають невизначений результат наших дій або сподівань, особливо якщо у людини є дефіцит інформації стосовно її діяльності. Тобто це відхилення фактичних результатів від очікуваних. Ризикова поведінка https://www.prointernet.in.ua/vse-pro-igrovi-avtomati/stavka-v-avtomatah/ стала невід’ємним елементом еволюції, адже люди повинні були діяти, не маючи гарантії отримати бажаний наслідок. І сьогодні такі виклики притаманні для різних сфер, наприклад, фінансів, міжособистісних стосунків та навіть дозвілля.

Чимало науковців вивчають вплив ризику на поведінку та намагаються зрозуміти: чому одні люди уникають наражатися на небезпеку, а інші без остраху випробовують долю. Психологи вважають, що тут чималу роль відіграє дофамін. Його підвищений рівень робить окремих людей схильними до пошуку винагороди. А от надлишок нерідко спричиняє імпульсивну поведінку. Тому залежність від дофаміну викликає підвищений азарт і спричиняє до прийняття неправильних рішень.

Нерідко ризики в житті пов’язані з соціальними чинниками, наприклад, з тиском від однолітків, суспільними нормами, очікуваннями від оточення. Як свідчать численні дослідження, під впливом близької групи люди готові ризикувати частіше. Наприклад, підліток може недбало керувати транспортним засобом чи піти на атракціон, якого насправді боїться. В деяких культурах ризикова поведінка сприймається як щось негативне, тому схильність до неї мінімальна.

Фінансові рішення і ризики: як це пов’язано

Знову ж до уваги потрібно брати соціокультурний аспект. У деяких країнах (США, Ізраїль, Канада), де високо розвинена підприємницька діяльність, ризик у фінансових питаннях може сприйматися позитивно. Купівля нерухомості, інвестування, започаткування власного бізнесу неминучі без ризику. Проте у питаннях фінансів його потрібно знижувати. Чим більше факторів буде відомо людині, тим менше ймовірності, що її спіткає невдача.

Тому основою грамотного фінансового планування залишається вміння правильно оцінювати небезпеки та заздалегідь шукати варіанти їхнього подолання. Загалом, людям потрібно розуміти, що ризикова поведінка стала значною частиною нашого повсякденного життя. Проте не варто сприймати ризик як щось непідконтрольне нам, адже саме вміння аналізувати, оцінювати свої дії допомагає досягати бажаних результатів. 

Матеріал підготувала Олена Билиця – головна редакторка видання ПроІнтернет.

®

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.