У Литві держустановам заборонили користуватися китайською технікою

Оскільки Китай потрапив до списку країн, які "не заслуговують на довіру", користування технікою китайського виробництва в державних установах Литви неприпустимо. Офіційна заборона набуде чинності вже з 2025 року.

Китайські камери відеоспостереження, телефони, фотоапарати, дрони, комп'ютери та інша техніка мають бути замінені у всіх державних установах Литви. Заборона поширюватиметься на техніку інших країн, які потрапили до списку недовіри. Про це повідомляє  novosti-n з посиланням на LRT 

Міністерство внутрішніх справ, відділи поліції, пожежно-рятувальної та прикордонної служби вже почали замінювати технічне обладнання. Проте наголошується, що альтернативи коштують набагато дорожче, що уповільнює цей процес.

"Можливо, дві третини камер поліцейські замінили, старі китайські камери досі використовуються для охорони фізичних об'єктів. Але департамент поліції прагне їх якнайшвидше замінити", - заявив заступник міністра внутрішніх справ Литви Арнольдас Абрамавічюс.

Найбільша проблема виникла із дронами. Альтернатив на ринку за релевантною ціною дуже мало. Це стосується не лише бойових дронів, а й безпілотників для спостереження, відеозйомки, фотозйомки. Уряд шукає заміну у вітчизняних виробників.

Наголошується, що безпілотники виробництва литовської компанії Unmanned Defense Systems успішно працюють в Україні. Міністерство оборони Литви вже найближчим часом укласти контракти на подальшу закупівлю цих дронів як для України, так і для ЗС Литви.

Вітеніс Бузас, генеральний директор компанії, нагадав, що БПЛА повинні не тільки відповідати стандартам НАТО, але й новому правилу, яке набуде чинності 2025 року: жодні компоненти не повинні надходити з Китаю.

Литовські дрони дорожчі через складний процес заміни їхньої структури від китайських компонентів. Бузас пояснив, що у компанії це зайняло півтора роки, адже заміна відбувалася на всіх рівнях: від болтів до електроніки.

"Це було нелегко, але можливо. Ви повинні інвестувати час і гроші, і продукт неминуче стає дорожчим", - заявив він.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

 

view counter

По тематике

Чергова країна ЄС посилила вимоги для українців
11.08.2024 15:46

Чергова країна ЄС посилила вимоги для українців

У Литві запроваджують нові правила працевлаштування українців, у яких немає тимчасового захисту....

Санкції за місяць скоротили грошові перекази росіян в іноземні банки в 6 разів
11.08.2024 12:28

Санкції за місяць скоротили грошові перекази росіян в іноземні банки в 6 разів

Припинення біржових торгів доларом і євро і паніка на валютному ринку ускладнили росіянам купівлю валюти та перекази грошей за кордон....

Британія анонсувала нові санкції проти Білорусі
09.08.2024 15:33

Британія анонсувала нові санкції проти Білорусі

У четверту річницю спірних президентських виборів 2020 року в Білорусі, Велика Британія оголосила про запровадження санкцій проти ще семи фізичних...

В управління держави передано «нову партію» майна братів Медведчука та Козака на майже 400 млн грн
30.07.2024 15:38

В управління держави передано «нову партію» майна братів Медведчука та Козака на майже 400 млн грн

За матеріалами Служби безпеки та ДБР суд арештував додаткові активи, що належали братам екснардепів Віктора Медведчука і Тараса Козака....

ВАКС дозволив націоналізувати «Вінницяпобутхім», яке належало АТ «Невская косметика»
25.07.2024 15:56

ВАКС дозволив націоналізувати «Вінницяпобутхім», яке належало АТ «Невская косметика»

Учора, 24 липня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила позовну заяву Міністерства юстиції України до Акціонерного товариства «Невская косметика», та...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.