У Польщі зобов'язують українських дітей ходити до школи

У Польщі для дітей українських біженців із 1 вересня запроваджують обов'язок відвідувати школу. Дистанційно навчатися в українській системі освіти зможуть лише учні випускних класів.

На сторінці польського Міністерства національної освіти розміщена інформація для українських біженців про зміни правил навчання у польських школах, повідомляє РБК-Україна .

Зазначається, що з 1 вересня 2024 року діти біженців з України аналогічно з польськими школярами будуть охоплені обов'язковим навчанням:

  • річною дошкільною підготовкою;
  • обов'язковою шкільною освітою (тобто обов'язковим відвідуванням 8-річної початкової школи);
  • обов’язком навчання (післяпочаткові школи) у польській освітній системі.

Дистанційно зможуть навчатися лише ті учні, які у 2024/2025 навчальному році навчаються у випускному класі школи, що функціонує в українській системі освіти.

Сімейна допомога "800+" (близько 8000 грн щомісяця) і "Добрий старт" (близько 3000 грн перед початком шкільного року) будуть виплачуватися біженцям з України за умови, що їхня дитина відвідує або 1-річну дошкільну підготовку, або початкову чи післяпочаткову школу у Польщі.

"Польські школи належним чином підготовлені до прийому дітей, які приїжджають з України, щоб забезпечити їм підтримку, турботу та безпеку. Відсутність освіти - це не лише брак знань, це також труднощі з інтеграцією, з пошуком свого шляху в країні проживання, а в майбутньому - проблеми з працевлаштуванням і нормальним функціонуванням у суспільстві", - пояснюють нові правила у відомстві.

У міністерстві додають, що українські діти в польській школі збережуть свою національну та культурну ідентичність.

"Завдяки підтримці міжкультурних асистентів їм не доведеться боятися мовного бар'єру. Діти, які не ходять до школи, наражаються на різні ризики, вони більш схильні до правопорушень та використання (наприклад, змушування до різних видів нелегальної роботи). Цим негативним явищам необхідно запобігати", - зазначають у у Міносвіти.

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.