Полярні сяйва можуть пошкодити інфраструктуру на Землі

Вчені попереджають, що полярні сяйва, спричинені міжпланетними ударами по магнітному полю Землі, здатні пошкодити критично важливу інфраструктуру, як-от трубопроводи та електромережі.

Ці ж сили, які викликають полярні сяйва, можуть створювати струми, небезпечні для систем, що проводять електрику.

У журналі Frontiers in Astronomy and Space Sciences опубліковано результати дослідження, які показують, що кут падіння міжпланетних ударних хвиль впливає на силу геомагнітно-індукованих струмів (ГІС). Це відкриття дає змогу прогнозувати небезпечні удари і вживати заходів для захисту інфраструктури, пише ua.news.
Доктор Денні Олівейра з Центру космічних польотів імені Годдарда НАСА пояснив: «Полярне сяйво — це візуальне попередження про те, що електричні струми в космосі можуть генерувати ГІТ на Землі». Під час сильних геомагнітних бур авроральна область може значно розширюватися. Наприклад, під час шторму в травні 2024 року, найсильнішого за останні два десятиліття, вона досягла широти 40 градусів.

Ці поштовхи можуть викликати ГІТ, що пошкоджують електричну інфраструктуру. Особливо небезпечні потужні міжпланетні удари, але навіть менш потужні поштовхи, що відбуваються часто, можуть завдавати шкоди. Прикладом серйозного впливу є випадок у березні 1989 року, коли після сильної геомагнітної бурі система Hydro-Quebec у Канаді була відключена на дев’ять годин, залишивши мільйони людей без електрики.

Учені досліджували вплив ударів під різними кутами на ГІТ. Для цього вони зіставили дані про міжпланетні поштовхи з показаннями ГІТ з газопроводу в Мянтсяля, Фінляндія. Результати показали, що фронтальні поштовхи спричиняють вищі піки в ГІТ, особливо близько магнітної опівночі, що викликає інтенсивне авроральне освітлення.
Здатність прогнозувати кути поштовхів за дві години до удару може дозволити вжити захисних заходів для електромереж та іншої вразливої інфраструктури, запобігаючи найсерйознішим наслідкам.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Землю накриє потужна магнітна буря, яка викличе появу полярного сяйва
03.08.2024 12:29

Землю накриє потужна магнітна буря, яка викличе появу полярного сяйва

Магнітна буря затягнеться на два дні: 3 та 4 серпня....

В небі над Сумами помітили полярне сяйво та незвичний літаючий об’єкт
03.05.2024 00:37

В небі над Сумами помітили полярне сяйво та незвичний літаючий об’єкт

В ніч з 2 на 3 травня у небі над Сумами було помітно полярне сяйво і незвичний літаючий об’єкт....

Чи стане полярне сяйво звичним явищем для українців: коментарі науковців
06.11.2023 14:10

Чи стане полярне сяйво звичним явищем для українців: коментарі науковців

5 листопада українці одразу у кількох областях спостерігали криваво-червоне полярне сяйво. Це явище не характерне для України, але цьогоріч воно...

Над Сумщиною — полярне сяйво
05.11.2023 20:23

Над Сумщиною — полярне сяйво

В ці години на Сумщині спостерігається досить рідкісне явище полярне сяйво....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.