У Латвії відкрили виставку 3D-моделей найвідоміших українських архітектурних пам’яток

8 липня, в межах європейського туру, в Юрмалі (Латвія) у Дзінтарі хол відбулось відкриття виставки «Мініатюрна Україна». Проєкт було створено у співпраці з МКІП та підтримки американського народу наданої через Агентство США з міжнародного розвитку USAID.

Пересувна виставка "Мініатюрна Україна" - це інтерактивна експозиція, метою якої є висвітлення значимості нерухомої культурної спадщини України в європейському та світовому контексті, а також заохочення відвідувачів до збереження цієї спадщини, повідомляють в Мінкульті.

Ця виставка є своєрідним дипломатичним інструментом, за допомогою якого Програма сприяння громадській активності "Долучайся!" виступає на захист культурної спадщини України. Проект має на меті не лише підкреслити важливість культури України як частини європейського та світового контексту, але й показати руйнування, спричинені повномасштабним російським вторгненням.

Виставка включає 29 3D-моделей найвідоміших архітектурних пам'яток України, які були відсканованні та надруковані організацією Skeiron, а також 12 інформаційних стендів про цікаві історичні архітектурні об'єкти. Експозицію доповнює VR-тур, який дає можливість більш глибоко зануритись у атмосферу визначних пам'яток України та отримати занурений досвід.

Спеціально для цього проекту 29 українських композиторів, звукових дизайнерів та художників створили унікальні музичні композиції, за допомогою яких відвідувачі можуть не лише побачити, але й почути "голоси" будівель та уявити звукові історичні ландшафти.

Куратором проекту виступила Ліна Романуха. Над реалізацією проекту також працювали Юрій Марченко, Олексій Білокуренко, Христина Бондар та Катерина Жмудь. Серед експертів, залучених до створення проекту, - заступниця міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

"Оцифрування культурних артефактів та історичних пам'яток є важливим не лише для збереження, але й для промотування культурної спадщини України. Сучасні технології дозволяють створювати високоякісні цифрові копії, які можуть бути доступні широкій аудиторії через інтернет. Це сприяє не тільки збереженню та відновленню оригіналів при пошкодженні, але й підвищує інтерес до вивчення історії та культури нашої країни. Оцифровані ресурси можуть використовуватись у навчальних програмах, наукових дослідженнях та віртуальних виставках, відкриваючи нові можливості для взаємодії з культурною спадщиною", - зазначила Анастасія Бондар.

Надалі виставку буде представлено:

19-20 липня - Латвія, фестиваль Positivus (Лукавсала, Рига);
23 липня - 4 серпня - Франція, Українське олімпійське містечко (Франція);
7-12 серпня - Угорщина, фестиваль Sziget (парк Május 9, Будапешт);
7-8 вересня - Німеччина, фестиваль Superbloom (Олімпіапарк, Мюнхен).

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

У Сумах відкриють виставку графіки «Ініціація чоботарика»
28.07.2024 14:42

У Сумах відкриють виставку графіки «Ініціація чоботарика»

Агенція промоції "Суми" запрошує до Сумської міської галереї на відкриття виставки Василя Клименко «Ініціація чоботарика»....

Сумчан запрошують на фотовиставку «Найцінніше»
28.07.2024 10:50

Сумчан запрошують на фотовиставку «Найцінніше»

Агенція промоції “Суми” запрошує на виставку від фототовариства "Друзі Дагера"....

Сумчан запрошують на виставку живопису Віталія Горбенка
12.07.2024 11:34

Сумчан запрошують на виставку живопису Віталія Горбенка

Агенція промоції "Суми" запрошує до Сумської міської галереї на відкриття виставки Віталія Горбенка «Боротьба крізь століття»....

У Сумах пройде вечір пам’яті Дмитра Буйвала
30.06.2024 08:47

У Сумах пройде вечір пам’яті Дмитра Буйвала

1 липня о 17:00 сумчан запрошують на вечір пам'яті, присвячений дню народженню Дмитра Буйвала....

Учні Сумської художньої школи презентують дві виставки
22.06.2024 12:50

Учні Сумської художньої школи презентують дві виставки

У Конгрес-центрі СумДУ експонуються одразу дві виставки творчих робіт учнів Сумської дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.