Чехія ввела заборону на в'їзд росіянам без біометричного паспорта

Росіяни, які перебувають у Чехії, будуть зобов'язані довести свою благонадійність

Починаючи з 3 липня Чехія не визнає небіометричні паспорти громадян Російської Федерації. Росіяни з такими паспортами не зможуть легально перебувати на території країни. Про це повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у соцмережі Х (Twitter) у четвер, 4 липня, пише zaxid.net.

«Безпека є пріоритетом для нашого уряду. Ми не будемо чекати на чергову диверсію. Кожен, хто хоче залишитися в нашій країні, повинен довести свою благонадійність. І у випадку з росіянами, паспорта з небіометричними даними, з яким прибули, зокрема, вбивці з Врбетіце, уже не буде достатньо», – написав міністр.

iROZHLAS.cz пише, що це також підтвердила представниця відділу комунікації МЗС Чехії Мар'яна Вернерова.

«Якщо громадянин Росії в Чехії пред'являє небіометричний паспорт, він перебуває тут нелегально, і наступний крок – вирішити, що з ним робити. Небіометричні паспорти набагато легше модифікувати й підробити», – сказала Мар'яна Вернерова.

Що відомо про випадок у Врбетіце

Нагадаємо, 16 жовтня 2014 року та 3 грудня 2014 року у Чехії біля села Врбетіце стався потужний вибух на складах боєприпасів. Тоді загинули двоє працівників складу, а збитки від диверсії оцінювали в понад 1 млрд чеських крон. Розслідування виявило причетність до справи російських спецагентів ГРУ – Анатолія Чепіги та Олександра Мишкіна. За даними слідства, агенти ГРУ проникли на склади боєприпасів, скориставшись підробленими паспортами, оформленими на інші імена. Британські слідчі звинувачують цих же людей в отруєнні колишнього російського секретного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії нервово-паралітичною речовиною «Новачок» у британському Солсбері у 2018 році.

За даними Bellingcat, до вибухів на одному зі складів були причетні щонайменше шість співробітників ГРУ. Також у квітні 2024 року The Insider опублікував розслідування, згідно з яким, російські шпигуни-нелегали в Чехії Микола та Олена Шапошнікови допомогли російському ГРУ організувати вибухи на складах боєприпасів у Чехії та Болгарії, а також отруїти болгарського зброяра Омеляна Гебрева.

Подібні заходи щодо російських громадян уже запровадила Данія. Повідомляється, що Ян Ліпавський планує продовжувати просувати в ЄС ідею обмеження пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

https://zaxid.net/news/

view counter

По тематике

Чеська поліція розпочала перевірки українських біженців
04.07.2024 15:43

Чеська поліція розпочала перевірки українських біженців

Чеська поліція розпочала перевірки місця проживання українських біженців через збільшення випадків подання фіктивних даних, що може призвести до втрати можливості...

Українські біженці скоро зможуть працювати лікарями у Чехії
15.05.2024 10:30

Українські біженці скоро зможуть працювати лікарями у Чехії

Перші українські лікарі з України, які приїхали до Чехії після 24 лютого 2022 року, скоро зможуть лікувати пацієнтів....

Чехія відкликала посла у росії
06.05.2024 13:49

Чехія відкликала посла у росії

Чехія відкликала посла у росії і не має наміру відправляти свого представника на "інавгурацію" володимира путіна....

З робочим візитом у Конотопі побував посол Чеської республіки в Україні
21.02.2024 14:53

З робочим візитом у Конотопі побував посол Чеської республіки в Україні

19 лютого на конотопській землі зустрічали чеського Посла в Україні Радека Пеха....

В Чехії підрахували витрати на українських біженців
20.02.2024 15:29

В Чехії підрахували витрати на українських біженців

Біженцям з України, які приїхали до Чехії з початку повномаштабної війни, видали гуманітарну допомогу на суму близько $710 млн....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.