В Чехії підрахували витрати на українських біженців

Біженцям з України, які приїхали до Чехії з початку повномаштабної війни, видали гуманітарну допомогу на суму близько $710 млн.

Станом на початок лютого в Чехії перебуває приблизно 383 тис. українських біженців, зазначають чеські МВС та Мінпраці, передає gazeta.ua з посиланням на Idnes.

"Сотні тисяч українських біженців, які отримали в Чехії протягом двох останніх років візи захисту, також отримали у вигляді гуманітарної допомоги загалом 16,33 млрд чеських крон" - пише видання із посиланням на дані відомств.

Новоприбулі повертають ці пільги та допомогу у вигляді податків зі своїх заробітків, свідчать заяви міністра праці Маріана Юречки та міністра внутрішніх справ Віта Ракушана.

"На початок минулого тижня в Чехії перебували приблизно 383 тис. біженців з України з візами тимчасового захисту. Три чверті з них - діти, жінки та люди похилого віку. Дітей та молоді віком до 18 років - 98 тис., жінок від 18 до 65 років - 170,2 тис., старше 65 років - 15,5 тис. Середня загальна сума підтримки для українців становила трохи більше 9 тис крон, або $381", - сказано в повідомленні.

Більшість українських біженців у Чехії мають роботу та самостійно оплачують свої витрати на проживання. Водночас біженці часто стикаються з поганими умовами праці та низькими доходами. Посада в Чехії для більшості з них нижча за рівень кваліфікації в Україні. Найбільшою перешкодою для пошуку кращої роботи є незнання чеської мови. Великим попитом користуються it спеціалності у ВУЗах Чехії.

У серпні 2022 року 80% біженців заробляли не більше 150 крон на годину (близько 240 грн - Gazeta.ua), а в червні 2023 року вже 67% мали погодинну зарплату до 150 крон.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українськиї біженців
Сьогодні 15:29

Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українськиї біженців

Рада ЄС до 4 березня 2026 року продовжила тимчасовий захист для громадян України...

Способи легального перебування українців у Польщі
Учора 15:49

Способи легального перебування українців у Польщі

З 1 липня українці в Польщі матимуть три способи легалізувати своє перебування: PESEL UKR, карта побиту, спеціальна карта тимчасового перебування...

Заможні українці забезпечили ріст ринку розкоші в Польщі
24.05.2024 16:11

Заможні українці забезпечили ріст ринку розкоші в Польщі

Ринок предметів розкоші у Польщі у 2023 році виріс до 42,4 млрд злотих ($10,8 млрд), з яких понад половину становлять...

Сенат Польщі ухвалив закон про допомогу українським біженцям
24.05.2024 10:45

Сенат Польщі ухвалив закон про допомогу українським біженцям

Верхня палата парламенту Польщі — Сенат — у середу, 22 травня, без внесення поправок ухвалила урядовий закон щодо продовження легальності...

Українські біженці скоро зможуть працювати лікарями у Чехії
15.05.2024 10:30

Українські біженці скоро зможуть працювати лікарями у Чехії

Перші українські лікарі з України, які приїхали до Чехії після 24 лютого 2022 року, скоро зможуть лікувати пацієнтів....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.