Державний борг України в січні скоротився

За словами глави парламентського комітету з податків і фінансів Данила Гетманцева, державний борг України з початком повномасштабного вторгнення ЗС РФ збільшився вдвічі.

Державний і гарантований державою борг України за підсумками січня скоротився на 31,4 мільярда гривень у гривневому еквіваленті та 0,42 мільярда доларів у валюті. Відповідну інформацію опублікувало Міністерство фінансів, пише Фокус.

У відомстві пояснили, що держборг скоротився на тлі відсутності значних зовнішніх офіційних запозичень на початку 2024 року. Ще одна причина скорочення державного боргу, за словами голови парламентського комітету з податків і фінансів Данила Гетманцева, — курс євро до долара та гривні дещо послабився, тож відбулася переоцінка та зменшення доларового та гривневого еквіваленту заборгованості в євро, насамперед за пільговими кредитами від Європейського союзу.

Політик також розповів про структуру держборгу станом на кінець січня:

69,6% — зовнішній борг, 30,4% — внутрішній;

72,5% — борг у валюті (зовнішній + валютні ОВДП), 27,5% — борг у гривні;

67% — борг із фіксованою ставкою, 33% — борг зі змінною ставкою.

Водночас Гетманцев зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення державний борг збільшився вдвічі (на 2,758 трильйона гривень), у валютному еквіваленті — на 55% (на 51,6 мільярда доларів). Стрімкі темпи зростання держборгу зумовлені тим, що Україна залучала зовнішні офіційні пільгові кредити від Євросоюзу, урядів інших країн, міжнародних фінансових організацій.

Як очікується, співвідношення державного боргу до ВВП перевищить 95% наприкінці поточного року. Але рівень держборгу поки не загрожує порушити макроекономічну стабільність України, розповідав Фокусу у вересні 2023 року голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Вавриш.

"По-перше, Міністерство фінансів має можливість забезпечити повне рефінансування внутрішнього боргу. По-друге, заплановані платежі за зовнішнім боргом найближчим часом є мінімальними завдяки проведеним минулого року реструктуризаціям. Тому високий державний борг навряд чи створить проблеми з ліквідністю для уряду в наступні кілька років", — пояснив він.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Україна у списку найбільших боржників МВФ
23.05.2024 16:25

Україна у списку найбільших боржників МВФ

МВФ оприлюднив антирейтинг своїх найбільших боржників. Стало відомо, яке місце у ньому посіла Україна....

Держборг України збільшився на 5,7 млрд доларів
19.05.2024 14:46

Держборг України збільшився на 5,7 млрд доларів

Державний та гарантований державою борг України протягом І кварталу 2024 року збільшився у гривневому еквіваленті на 404,8 млрд грн, а...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.