Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання «скіфського золота»

Міністерство культури та інформаційної політики України та Музей Алларда Пірсона – археологічний музей Амстердамського університету домовились про повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України з чотирьох кримських музейних установ. З 2014 року вони експонувалися на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі» у Нідерландах.

Документ про це підписали т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен.

Музейні предмети включають колекції Кримських  республіканських установ «Центральний музей Тавриди», «Керченський історико-культурний заповідник», «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» та Національного заповідника «Херсонес Таврійський», повідомляють у відомстві.

«Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення – це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як «скіфське золото», додому в Україну», – повідомив Ростислав Карандєєв.

Він висловив вдячність Музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом 9 років, а також за рішення Нідерландської сторони не стягувати витрати за зберігання музейних експонатів.

«Дякуємо партнерам з Міністерства юстиції, МЗС України, юридичним радникам «Bergh Stoop & Sanders N.V.» та Посольству України в Нідерландах за державну позицію та професійний супровід справи, а також Національному музею історії України за сприяння процесу. Розвиваємо культурну дипломатію разом та повертаємо українські культурні скарби», – зазначив виконувач обовʼязків очільника МКІП.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Відкрилась виставка «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років
05.07.2024 11:45

Відкрилась виставка «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років

4 липня, у Скарбниці Національного музею історії України відбулось урочисте відкриття виставкового проєкту «Скарби Криму. Повернення»....

"Скіфське золото" повернулося до України
27.11.2023 15:15

"Скіфське золото" повернулося до України

Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного...

«Скіфське золото» незабаром повернеться до України
17.11.2023 09:33

«Скіфське золото» незабаром повернеться до України

“Скіфське золото” найближчим часом повернеться до України. Це значуща перемога у визнанні у європейських судах права України на володіння українськими...

В Іспанії вилучили викрадене «скіфське золото» на 60 млн євро
24.10.2023 18:38

В Іспанії вилучили викрадене «скіфське золото» на 60 млн євро

Поліція Іспанії конфіскувала старовинні скіфські прикраси вартістю 60 млн євро, які були незаконно вивезені з України для продажу....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.