В Іспанії вилучили викрадене «скіфське золото» на 60 млн євро

Поліція Іспанії конфіскувала старовинні скіфські прикраси вартістю 60 млн євро, які були незаконно вивезені з України для продажу.

Спільно з СБУ поліція Іспанії заарештувала п'ятьох учасників незаконної схеми, з яких троє громадян Іспанії та двоє українців. Правоохоронці ліквідували злочинну мережу для вивезення культурних цінностей з України, повідомляє ua.news з посиланням на BBC.Україна.

За даними поліції, у 2016 році з України для перепродажу в Мадриді вивезли 11 старовинних золотих речей: браслети, намиста та сережки VIII-IV століть до нашої ери, до яких було підроблено документи про належність Українській православній церкві (Московського патріархату).

Коли агенти спецслужб Іспанії дізнались про продаж мешканцем Мадриду серії золотих прикрас, які мають велику історичну та економічну цінність в Україні, вони почали розслідування, у якому співпрацювали офіс аташе з питань внутрішніх справ Болгарії, України, Албанії, Північної Македонії та Кіпру, а також відділ міжнародного співробітництва.

На підтвердження українського походження прикрас служби додали до них документи українською, англійською та іспанською мовами, які підтверджували їхню приналежність до Української Православної Церкви. Вони також встановили, що учасники схеми дозволили розпоряджатися прикрасами православному священнику, який живе в Мадриді.

Українські археологи повідомляють, що на окупованих росією українських територіях скіфське золото було розграбоване після початку повномасштабного вторгнення рф, а збитки від розкрадання Росією історичної та мистецької спадщини України оцінюються в сотні мільйонів євро.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Відкрилась виставка «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років
05.07.2024 11:45

Відкрилась виставка «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років

4 липня, у Скарбниці Національного музею історії України відбулось урочисте відкриття виставкового проєкту «Скарби Криму. Повернення»....

"Скіфське золото" повернулося до України
27.11.2023 15:15

"Скіфське золото" повернулося до України

Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного...

Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання «скіфського золота»
23.11.2023 11:41

Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання «скіфського золота»

Міністерство культури та інформаційної політики України та Музей Алларда Пірсона – археологічний музей Амстердамського університету домовились про повернення музейних...

«Скіфське золото» незабаром повернеться до України
17.11.2023 09:33

«Скіфське золото» незабаром повернеться до України

“Скіфське золото” найближчим часом повернеться до України. Це значуща перемога у визнанні у європейських судах права України на володіння українськими...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.