В Ісландії виверження вулкана може знищити інфраструктуру міста поблизу Рейк'явіка

В Ісландії експерти прогнозують, що виверження вулкана, початок якого очікують щонайбільше через декілька днів, може завдати значних збитків місту Гріндавік, яке розташоване неподалік від столиці — Рейк'явіка.

На тлі загрози виверження Ісландія оголосила надзвичайний стан. У кількох прилеглих містах відкрилися притулки для надзвичайних ситуацій і центри допомоги, повідомляє ua.news.
Місто на південно-західному узбережжі, де проживають приблизно 4 тисячі людей, евакуювали вранці 11 листопада. Це сталося після того, як магма, яка переміщується під земною корою, спричинила сотні землетрусів, що, як вважають, було передвісником виверження.

Унаслідок цих землетрусів виникла тріщина завдовжки приблизно 15 кілометрів, розповів голова Управління з питань цивільного захисту та надзвичайних ситуацій Ісландії Відір Рейніссон. Вони завдали шкоди дорогам і будівлям у Гріндавіку та його околицях.

«Ми дійсно стурбовані щодо всіх будинків та інфраструктури в цьому районі», — сказав Рейніссон.

Він не виключає, що виверження може відбутися на дні океану та, ймовірно, спричинить велику хмару попелу.
Ісландське метеорологічне управління (IMO) протягом кількох днів спостерігало за накопиченням магми під поверхнею Землі на глибині приблизно п’яти кілометрів, а вже 10 листопада магма почала підійматися вертикально в дамбі.
«Те, що ми бачимо зараз, є безпрецедентною подією. Ми говоримо про швидкість цього процесу та обсяги або швидкості притоку, які набагато вищі, ніж ми бачили на півострові досі», — заявила координаторка IMO з питань вулканічної небезпеки Сара Барсотті.
За останні три роки на півострові Рейк’янес біля вулкана Фаґрадальсф'ятль відбулося три виверження, однак усі вони були далеко від будь-якої інфраструктури чи населених пунктів. До першого виверження із цього циклу, яке сталося в березні 2021 року, півострів перебував у стані спокою протягом восьми століть.
Вулканологи вважають, що новий цикл підвищеної активності може тривати кілька десятиліть або століть.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

 

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.