Нобелівську премію з медицини присудили за внесок у розробку вакцини від COVID-19

Нобелівський комітет повідомив про першу винагороду, присуджену в 2023 році – у сфері медицини.

За повідомленням, її отримають біохіміки Дрю Вайсман та Каталін Каріко за «відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19».

«Відкриття двох нобелівських лауреатів були критичними для розробки ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, яка почалася на початку 2020 року», – йдеться в релізі, повідомляє Радіо Свобода.

Як додає Нобелівський комітет, ці відкриття змінили розуміння того, як мРНК взаємодіє з імунною системою людини та зробили внесок у «безпрецедентну швидкість розробки вакцин під час однієї з найбільших для здоров’я людини загроз у наш час».

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоров’я. Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей.

Після масової вакцинації та появи нових, менш летальних штамів кількість смертей різко скоротилася – якщо в січні 2021 року у світі за тиждень від COVID-19 помирали близько 100 тисяч людей, то в квітні 2023 року – 3,5 тисячі. Скорочення смертності дозволило впродовж 2022 року скасувати більшість обмежувальних заходів.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

По тематике

Нобелівську премію миру присудили правозахисниці з Ірану
08.10.2023 16:23

Нобелівську премію миру присудили правозахисниці з Ірану

Нобелівську премію миру здобула правозахисниця з Ірану Наргіз Мухаммаді, повідомили організатори премії....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.