В Антарктиді відколовся айсберг розміром з Лондон

Від антарктичного шельфового льодовика відколовся гігантський айсберг розміром з Лондон. Тепер він дрейфуватиме течією.

Величезний айсберг площею майже 1 550 квадратних кілометрів відірвався від шельфового льодовика Бранта товщиною 150 метрів, інформує 24tv.ua.

Айсберг відколовся, коли тріщина, відома як Прірва-1, повністю пройшла через шельфовий льодовик. Вчені наголосили, що ця подія не пов'язана зі зміною клімату. Британська Антарктична служба (BAS) заявила, що це було очікуваним і є "частиною природної поведінки льодового шельфу Бранта".

Це вже другий подібний розрив за останні два роки. У лютому 2021 року від шельфового льодовика Бранта відколовся айсберг площею 1 270 квадратних кілометрів. Ймовірно, новий айсберг буде дрейфувати в тому ж напрямку через течію.

Обидві події відбулися через десять років після того, як вчені BAS вперше виявили зростання великих тріщин у льоду. До цього останній великий шматок, який відірвався від Бранта, був в 1971 році.

Айсберг завбільшки з Лондон відколовся від Антарктики неподалік британської дослідницької станції Галлей. Галлей розміщена за 20 кілометрів від лінії розриву, наразі там працює 21 людина.

Штаб-квартира Британської антарктичної служби у Кембриджі спостерігає за рухом льоду через GPS-датчики. У випадку небезпеки станцію Галлей зможуть відсунути від краю льодовика. Дослідники на станції продовжать роботу до початку лютого, поки їх не заберуть.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Найбільший у світі айсберг почав дрейфувати
26.11.2023 18:32

Найбільший у світі айсберг почав дрейфувати

Найбільший у світі айсберг під назвою A23a вперше за понад 30 років почав дрейфувати....

В Антарктиді безпрецедентно швидко тане крига
19.06.2023 15:03

В Антарктиді безпрецедентно швидко тане крига

Понад 60 вчених із 14 країн світу закликають до негайної активізації досліджень, пов’язаних зі станом антарктичного льоду....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.