Як зупинити кровотечу вдома

При травмах може виникати кровотеча.

За умови незначного пошкодження її можна зупинити самостійно та провести оброблення рани. Для цього знадобиться базова домашня аптечка, ліки для якої можна придбати онлайн: https://anc.ua/ru

Зупинка кровотечі

Зупинити кровотечу вдома можна наступним чином:

  1. Притисніть рану. Використовуйте чисту тканину або стерильний бинт для цього. Це допоможе зупинити кровотік.

  2. Підніміть ушкоджену частину тіла, якщо можливо, вище рівня серця, щоб зменшити кровотік.

  3. Тісна повʼязка. Залишайте тиск на рані протягом 10–15 хвилин, не знімаючи тканини, щоб перевірити, чи зупинилася кровотеча.

  4. Застосуйте холод. Якщо можливо, прикладіть холодний компрес до області навколо рани, щоб зменшити набряк і зменшити кровотік.

  5. Застосування турнікета. Якщо кровотеча дуже сильна та не зупиняється тиском, можна застосувати турнікет. Це крайній засіб і його потрібно використовувати тільки у разі гострої потреби.

Промивання рани перекисом водню, який можна купити на сайті: https://anc.ua/ru/product/perekys-vodnyu, сприяє коагуляції крові та зупиненню кровотечі. Після зупинки накладіть стерильний бинт або марлеву пов'язку на рану. Якщо кровотеча не зупиняється, або рана велика, глибока чи сильно забруднена, зверніться по медичну допомогу.

Коли звертатися по медичну допомогу

Необхідно звернутися до лікаря, якщо:

  1. кровотеча не зупиняється протягом 15–20 хвилин;

  2. рана велика, глибока або сильно забруднена;

  3. рана знаходиться на обличчі або у ділянці великої артерії;

  4. є ознаки інфекції (підвищена температура, набряк, почервоніння, гній);

  5. рана спричинена укусом тварини.

Важливо отримати належний медичний огляд та допомогу, аби запобігти ускладненням. 

Можливі ускладнення після кровотечі

Після кровотечі можливі різні ускладнення, залежно від тяжкості та типу рани, а також загального стану здоров'я людини. Відкриті та глибокі рани можуть інфікуватися бактеріями. Бактеріальна інфекція рани супроводжується набряком, почервонінням, болем та виділенням гною. Якщо інфекція потрапляє в кров, вона може спричинити сепсис — небезпечний для життя стан.

У разі тривалої кровотечі необхідно терміново звернутися до лікаря, оскільки це загрожує розвитком геморагічного шоку. Хронічна кровотеча може провокувати анемію, що проявляється слабкістю, втомою, запамороченням. Неправильне загоєння рани може призвести до утворення гіпертрофічних рубців або келоїдів, що потребує додаткового лікування.

Глибокі рани можуть супроводжуватися пошкодженням нервів, мʼязів та сухожилків, що призведе до втрати чутливості або рухової функції. Тому навіть після зупинки кровотечі в домашніх умовах краще проконсультуватися з лікарем. Він проведе огляд рани та надасть рекомендації щодо подальшого догляду.

®

 
 
view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.