Постраждалі 33-річний чоловік та 33-річна жінка, жителі Глухівської міської територіальної громади, на власному подвір’ї назбирали несправжні дощовики, які відносяться до неїстівних отруйних грибів.
Крім того, технологія приготування страв із грибів також потребує особливого підходу, а в даному випадку гриби були тільки смажені. Завдяки зусиллям медиків Глухівської лікарні найгіршого змогли уникнути і стан хворих поліпшується. Хворі знаходяться на лікуванні Але, жарти з грибами можуть мати фатальні наслідки!
Причина отруєнь грибами це – необережне, безпечне, зневажливе ставлення до збору грибів, не додержання технології приготування грибів.
Симптоми отруєння грибами:
- нудота,
- блювота,
- біль у животі,
- посилене потовиділення,
- зниження артеріального тиску,
- судоми,
- мимовільне сечовиділення,
- проноси,
- розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєнню грибами дотримуйтесь вимог:
1. Не треба збирати гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі гриби;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них.
2. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
3. Не куштуйте сирі гриби на смак.
4. Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
5. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
6. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
7. Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
У всіх випадках отруєння грибами треба НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЬ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ!
До приходу медичного працівника необхідно промити шлунок, щоб вивести залишки їжі з організму. Треба запам’ятати, чим раніше буде проведено спеціальне лікування, тим кращі будуть результати цього лікування.
Вам вирішувати - споживати гриби чи ні, але від цього рішення залежить ваше життя та життя близьких осіб!
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!
30 жовтня до реанімаційного відділення Тернопільської обласної дитячої лікарні із діагнозом «отруєння грибами» госпіталізовано семеро неповнолітніх дітей з однієї сім’ї....
Про це повідомила Валентина Курило, лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб....
Родина грибників на Сумщині зібрали урожай отруйних грибів. В результаті батьки в реанімації дорослої лікарні, а їх маленька 4-місячна дитинка...
Зареєстровано ще один випадок отруєння дикорослими грибами....
Про це повідомиляє завідуюча Ямпільським відділенням Шосткинського відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Міністерства охорон здоров’я України» Ганна Камчатна....