У селі Боромля, що на Сумщині, напій під назвою «варена» готували і готують щороку на Проводи або Радоницю (7 день після Великодня), коли збираються на кладовищах поминати рідних.
Рецепт:
- 2 л води;
- 100 г цукру;
- 200 г сушених вишень (можна використовувати свіжі або мерзлі ягоди);
- 200 г сушених ягід смородини;
- гілочка м’яти:
- листочки смородини;
- 1-2 ст. л. меду;
- стручок червоного перцю.
Спосіб приготування:
2 л води кип'ятять, додають цукор, ягоди, м'яту, листочки смородини та мед. Напій варять 20 хвилин. До готової вареної кладуть стручок червоного перцю, який тримають, поки не буде відчутною на смак гіркота. Після цього перець виймають з напою. Перед вживанням варену проціджують.
Споживають напій охолодженим, повідомили в управлінні культури Сумської обласної державної адміністрації.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!
У Сумському державному університеті завершили роботу щодо створення цифрового архіву пам’ятників України, що увічнюють історію та культуру країни....
Під час 19-ї сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО в Асунсьйоні (Парагвай) українську писанку офіційно внесли до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини...
За інформацією, поданою обласними та Київською міською військовими адміністраціями, за червень місяць загальна чисельність постраждалих пам’яток культурної спадщини регіонів зросла...
В Україні продовжують фіксувати пошкодження пам’яток культурної спадщини внаслідок російської агресії....
За позовом Окружної прокуратури міста Суми рішенням Сумського окружного адміністративного суду визнано протиправною бездіяльність Департаменту культури, туризму та релігій Сумської...