У селі Боромля, що на Сумщині, напій під назвою «варена» готували і готують щороку на Проводи або Радоницю (7 день після Великодня), коли збираються на кладовищах поминати рідних.
Рецепт:
- 2 л води;
- 100 г цукру;
- 200 г сушених вишень (можна використовувати свіжі або мерзлі ягоди);
- 200 г сушених ягід смородини;
- гілочка м’яти:
- листочки смородини;
- 1-2 ст. л. меду;
- стручок червоного перцю.
Спосіб приготування:
2 л води кип'ятять, додають цукор, ягоди, м'яту, листочки смородини та мед. Напій варять 20 хвилин. До готової вареної кладуть стручок червоного перцю, який тримають, поки не буде відчутною на смак гіркота. Після цього перець виймають з напою. Перед вживанням варену проціджують.
Споживають напій охолодженим, повідомили в управлінні культури Сумської обласної державної адміністрації.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!