Так, можливо, брендова горілка справді якісна. Але хто знає, чи не натрапили ви на підробку? Готуйте власноруч, але не забувайте скористатись порадами, викладеними в цій статті.
Весь спирт в Україні виробляється згідно з чинними ДСТУ ДСТУ 4222:2003 та ДСТУ 4221:2003. У цих документах вказано, що міцність спиртів сортів "Люкс", "Пшенична сльоза", "Екстра" має бути 96,3%. Лишень найдешевший спирт, сорту "Вищої очистки", може мати міцність 91,5%. Але це − застаріла рецептура. Вже майже ніхто не виробляє цей сорт з гучною назвою, проте с низькою якістю.
Автори рецептів домашних алкогольних напоїв орієнтуються на цю міцність − 96,3%. Ось ви бачите в тексті "горілка має мати міцність 40%". Це означає, що має бути дотримана класична пропорція 40:60 об'ємної частки. Ви маєте взяти дві частини спирту та додати їх до трьох частин води. Дуже просто. Але тільки в тому випадку, якщо ваш спирт має 96,3%.
В продажі зараз зустрічаються різні спирти, що мають міцність 92%, 95%, чи навіть 90%. Складно сказати, хто їх виготовляє. Але вам краще не купувати такі продукти. Орієнтуйтесь на чинні стандарти ДСТУ.
Якщо розглядати будь-який алкогольний напій з точки зору хімії, то його можна назвати водним розчином спирту етилового. Тобто, вода виступає розчинником, а спирт − розчинюваною речовиною. Отже, нам потрібно дотримуватись правил хімічної лабораторії.
Потрібно завжди додавати спирт до води, а не навпаки. Інакше реакція розчинювання може піти за іншим сценарієм. Це, як мінімум, суттєво знизить якість готового продукту.
Якщо ви взяли якісний спирт, підготували добру основу з води чи фруктового соку, то вам залишилось лишень розрахувати пропорцію. Згідно з тим рецептом, з яким ви працюєте. Це може бути горілка, гірка настоянка, наливка чи лікер. Конкретна пропорція залежить від рецепта. А розрахунок її завжди потрібно проводити по об'ємній частці.
Тобто, вам треба рахувати відсотки об'єму, а не маси. Забудьте про всі ці "калькулятори міцності", таблиці. Візьміть мензурку та порахуйте об'єми рідин.
Розчинення етанолу в воді − це складна та довготривала хімічна реакція. Потрібно досить багато часу для того, щоб отримати готовий продукт. Це називається "відстоювання".
В домашніх умовах рекомендується відстоювати алкогольні напої, отримані шляхом додавання спирту, не менше одного тижня. Бажано − 10 днів.
Не має значення, який саме напій ви готуєте. Це може бути звичайнісінька легка наливка низької міцності. Усе одно, для того, щоб отримати якісний продукт, вам треба зачекати хоча б тиждень. Тільки після цього вашу наливку можна назвати готовою та споживати в їжу.
Бажаємо вам міцного здоров'я та радимо дуже відповідально ставитись до споживання міцних напоїв. Навіть тих, які ви приготували власноруч.
Джерело - https://spirt-opt.site/uk/