Домашні напої: як правильно розрахувати кількість спирту ®

Наливки, настоянки, лікери, горілки. Хто з нас не любить домашні міцні напої? Звичайно, завжди краще вживати своє, приготоване власноруч. А не придбане в магазині.

Так, можливо, брендова горілка справді якісна. Але хто знає, чи не натрапили ви на підробку? Готуйте власноруч, але не забувайте скористатись порадами, викладеними в цій статті.

Правильний вибір спирту

Весь спирт в Україні виробляється згідно з чинними ДСТУ ДСТУ 4222:2003 та ДСТУ 4221:2003. У цих документах вказано, що міцність спиртів сортів "Люкс", "Пшенична сльоза", "Екстра" має бути 96,3%. Лишень найдешевший спирт, сорту "Вищої очистки", може мати міцність 91,5%. Але це − застаріла рецептура. Вже майже ніхто не виробляє цей сорт з гучною назвою, проте с низькою якістю. 

Автори рецептів домашних алкогольних напоїв орієнтуються на цю міцність − 96,3%. Ось ви бачите в тексті "горілка має мати міцність 40%". Це означає, що має бути дотримана класична пропорція 40:60 об'ємної частки. Ви маєте взяти дві частини спирту та додати їх до трьох частин води. Дуже просто. Але тільки в тому випадку, якщо ваш спирт має 96,3%.

В продажі зараз зустрічаються різні спирти, що мають міцність 92%, 95%, чи навіть 90%. Складно сказати, хто їх виготовляє. Але вам краще не купувати такі продукти. Орієнтуйтесь на чинні стандарти ДСТУ. 

Правильна технологія

Якщо розглядати будь-який алкогольний напій з точки зору хімії, то його можна назвати водним розчином спирту етилового. Тобто, вода виступає розчинником, а спирт − розчинюваною речовиною. Отже, нам потрібно дотримуватись правил хімічної лабораторії. 

Потрібно завжди додавати спирт до води, а не навпаки. Інакше реакція розчинювання може піти за іншим сценарієм. Це, як мінімум, суттєво знизить якість готового продукту.

Правильний розрахунок кількості

Якщо ви взяли якісний спирт, підготували добру основу з води чи фруктового соку, то вам залишилось лишень розрахувати пропорцію. Згідно з тим рецептом, з яким ви працюєте. Це може бути горілка, гірка настоянка, наливка чи лікер. Конкретна пропорція залежить від рецепта. А розрахунок її завжди потрібно проводити по об'ємній частці. 

Тобто, вам треба рахувати відсотки об'єму, а не маси. Забудьте про всі ці "калькулятори міцності", таблиці. Візьміть мензурку та порахуйте об'єми рідин. 

Останній крок

Розчинення етанолу в воді − це складна та довготривала хімічна реакція. Потрібно досить багато часу для того, щоб отримати готовий продукт. Це називається "відстоювання".

В домашніх умовах рекомендується відстоювати алкогольні напої, отримані шляхом додавання спирту, не менше одного тижня. Бажано − 10 днів. 

Не має значення, який саме напій ви готуєте. Це може бути звичайнісінька легка наливка низької міцності. Усе одно, для того, щоб отримати якісний продукт, вам треба зачекати хоча б тиждень. Тільки після цього вашу наливку можна назвати готовою та споживати в їжу.  

Бажаємо вам міцного здоров'я та радимо дуже відповідально ставитись до споживання міцних напоїв. Навіть тих, які ви приготували власноруч. 

Джерело - https://spirt-opt.site/uk/ 

view counter
view counter

Цитата

Евакуацію розглядаємо як крайній захід
Олег Григоров
начальник Сумської ОВА
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.